almanach

2019.09.30. 11:30

Aki meg tud élni, nem vándorol el

Munkahelyek létesítésével és a település élhetőbbé tételével lehet megállítani az elvándorlást – vallja Rácz Róbert, Nak polgármestere. Ennek érdekében minden pályázati lehetőséget igyekeznek megragadni, és indul a NakOil Kft. is.

Varga Szilvia

Fotó: A szerző felvétele

A forgalmas utaktól és a nagyobb városoktól távolabb fekvő községekben a legnagyobb problémát az elvándorlás jelenti, hiszen a napi bejárás időben és pénzben sem kifizetődő. A legtöbb lakó a faluban mezőgazdaságból próbál megélni, illetve a Start közmunkaprogramban vállalhatnak munkát.

A település vezetőjének meggyőződése, hogy munkahelyek létesítésével lehet helyben tartani a fiatalokat, és megakadályozni az elvándorlást. Kiemelt feladatának tartja tehát, hogy minden lehetőséget megragadva, új munkahelyet hozzanak létre, és ebben a kistérségben élen jár a település. Ennek a törekvésnek az egyik sikertörténete a NakOil Kft. megalapítása, amely hat embernek – öt fizikai munkásnak és egy üzemvezetőnek – biztosít megélhetést. A polgármester elmondása szerint az utolsó ellenőrzések után, ahol mindent rendben találtak, megkapják az engedélyt, és a napokban elkezdődhet a termelés a sajtolóüzemben.

Minden lehetséges pályázati forrást kihasználnak a településen élők jobb boldogulása érdekében. Jelenleg is egy négymillió forintos beruházás folyik, kovácsoltvas templomkerítést építenek Leader pályázati forrásból. A jövőre nézve komoly elképzeléseket fogalmazott meg a polgármester. Közel százharminchétmillió forintból valósulhat meg az ivóvíz minő­ségjavító-beruházás, amely az utolsó tervezési fázisban van. Hamarosan elkezdődik a kivitelezés.

Szintén a falu elhelyezkedéséből adódó probléma a csapadékvíz-elvezetés, amely a nyári nagy esőzések alkalmával minden évben gondot okoz a Fő utcában. A végleges megoldásra már kész tervekkel rendelkeznek. Ez legalább annyira fontos kérdés, mint a munkahely, hiszen az ingatlanok értékének megóvásáról kell gondoskodniuk.

Tetőszerkezet felújítására és fűtéskorszerűsítésre is pályáznak

Kész tervekkel rendelkeznek az óvoda tetőfelújításához, amelyhez a Magyar Falu Programból számítanak forrásra. A közel tizenötmillió forint pályázati támogatásban 1,5 millió forint eszközbeszerzés is szerepel, ugyanis az intézmény huszonöt fővel, maximális létszámmal működik. Szintén kész tervekkel rendelkeznek az IKSZT fűtéskorszerűsítésére. Főállású művelődés-szervező készíti elő a programokat a faluban, mivel minden egyházi, nemzeti ünnepet megtartanak és fontos közösségépítő szerepe miatt kiemelten kezelik a kulturális rendezvényeket, a hagyományokat. Ennek köszönhetően jól ki tudják használni az épület adottságait.

Borítókép: Készül a templomkert kovácsoltvas kerítése. Nakon minden pályázati lehetőséget igyekeznek kihasználni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában