almanach

2019.09.11. 14:00

Éveket vártak a sportcsarnokra, de végre kész a létesítmény

A Békás csarnok átadása volt az egyik legjobban várt esemény Bogyiszlón. A sportlétesítményt nemrégiben avatták, s azóta már a Színes, ízes paprikanapon is túl van a falu.

Hanol Erzsébet

20190903_Bogyiszló_Almanach fotók Tóth István polgár mester mutogatja a fejlesztéseket a holtág partján _Foto: Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A gyerekek köszönöm felkiáltása zengett a közelmúltban átadott Békás sportcsarnokban. Ahogy azt az avatóünnepségen Tóth István polgármester is hangsúlyozta, régi vágy volt a településen, hogy legyen egy létesítmény, amely megfelelő körülményeket biztosít az iskolai testnevelésórák számára és a mozogni vágyó falubelieknek. Az átadóig azonban rögös út vezetett, és az első lépésektől az avatásig öt év telt el. Tóth István emlékeztetett rá, hogy még 2014-ben kaptak ígértet a sportcsarnok megépítésére, így az az év és a következő a tervezéssel telt. Az eredeti elképzelés az volt, hogy az iskola mellett, a Holt-Duna partján húzzák fel az épületet, de a végső helyszín a sporttelep lett, ahol a nagy pálya mellett akkor már volt egy műfüves pálya és egy leromlott állapotú öltöző. Ez utóbbit elbontották, és 2016 májusában elhelyezték a csarnok alapkövét.

Boda Zoltán, az általános iskola újabb öt évre megválasztott igazgatója büszke a közelmúltban átadott Békás sportcsarnokra Fotó: Mártonfai Dénes

Az önkormányzat minden rá rótt feladatot határidőre elvégzett, önerőként 5,6 millió forintot költött infrastruktúra-fejlesztésre, kapacitásbővítésre, akadálymentes parkoló kialakítására. A létesítmény viszont a Nemzeti Sportközpontok beruházásaként épült, így az önkormányzatnak sok mindenre nem volt ráhatása. A használatba vételi engedély végül idén májusban érkezett meg. A sportcsarnok küzdőtere 30x18 méter, és különböző eszközökkel is felszerelték a létesítményt. A beruházás közel 300 millió forintba került. Tóth István hozzátette, hogy a nagy pálya taos pénzből újult meg, az Ovi-Foci programban pedig egy műfüves pályával gazdagodhat a település óvodája.

Még tart egy másik nagy beruházás, a bogyiszlói Duna-holtág rekonstrukciója. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy 400 millió forintra pályázott az önkormányzat, a terveik között ugyanis a holtág teljes kotrása szerepelt, ami nemcsak a vízminőség javulása érdekében lenne fontos, hanem azért is, hogy a holtág egyáltalán fennmaradjon. Az elnyert 137 millió forintos összegből viszont csak minimális kotrás valósulhat meg, a part azonban jelentősen megszépül. A református templomtól a Honvéd utcáig térköves sétányt alakítanak ki, közvilágítással, padokkal. Emellett akáccölöpöket helyeztek el a partvédelem érdekében, csónakkikötő létesül, a gyerekeknek játszótér, a felnőtteknek szabadtéri fitneszpark épül, valamint egy kiszolgálóépületet is felhúztak. Ezt a helyi horgász egyesület használhatja majd, és a tervek szerint országos horgászversenyek helyszíne is lehet így Bogyiszló.

A holtágnál egy kiszolgálóépületet is felhúznak, amelyet a horgászegyesület használhat Fotó: Mártonfai D.

A Boldogság útjaként ismert út felújításáról is beszélt a polgármester. Elmondta, hogy az első ütemben közel két kilométer már megépült, és ha a második ütemre is sikeresen pályáznak, egészen Árvízkapuig szilárd burkolaton lehet majd eljutni, így térségi összekötő szerepe lesz az útnak.

Rendezvényben is bővelkedik a falu, múlt hétvégén rendezték a Színes, ízes bogyiszlói paprikanapot, ezzel is népszerűsítve a település egyik büszkeségét. A programok közt volt helyi termékbemutató, lecsófőző verseny, paprika vetélkedő, erőspaprika-evőverseny és Bogyiszlói Paprika Lovagrend avatási ceremónia is. A gyerekeket Paprika Jancsi csúzlizdája, állatsimogató és népi játékpark várta.

Délután koncertet adott az Electric Soul, ManGoRise, majd a hagyományőrző egyesület adott műsort és táncház is volt a Bogyiszlói Zenekarral. A napot bál zárta a Party Café zenekarral. A programot most először szervezték meg, és a terv az, hogy a következő években a szüreti felvonulással felváltva, minden második évben megtartsák.

Itt mutatkozott be a Bogyiszlói Idegenforgalmi és Turisztikai Egyesület, vagyis a BITE a helyiek számára. Földesi Éva, a szervezet elnöke elmondta, amellett, hogy helyben jelen vannak, szeretnék országszerte bemutatni a falu értékeit, termékeit, a helyi gasztronómiát, és az őstermelők portékáit eljuttatni a fogyasztókhoz. Legutóbb az augusztus 20-i hosszú hétvégén Budapesten, az Ízek utcájában találkozhatott velük a nagyközönség. Ahogy a korábbi években, úgy ezúttal is Bogyiszló egyik jellegzetességét, a birkapörköltet kínálták, amelyhez idén tejfölös kalácsot is árusítottak, illetve a szervezők kérésére körmös pacalt is főztek. Az egytálételekből 1500 adag fogyott el, míg a tejfölös kalácsból hatszáz darab. Földesi Éva hozzátette, sokan visszatérő vendégként keresték a bogyiszlói standot, ami jó visszajelzés számukra, és büszke lehet magára a falu, amiért az ország tizenhárom települése között rendre ott van a rendezvényen.

Hatalmas érdeklődés mellett, nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállása ötvenedik évfordulóját a Bogyiszlói Zenekar Fotó: Makovics Kornél

Ötven éve alakult

Fennállása ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a Bogyiszlói Zenekar. Ebből az alkalomból nagyszabású műsort rendeztek nemrégiben a településen. Fellépett a Bátai Tamburazenekar, a Csurgó Zenekar, a Bartina Zenekar és a Danubia Tamburazenekar, majd az esti gálán a jubiláló zenekar mellett országos hírű muzsikusok húzták a Holt-Duna partján felállított színpadon, a nagyszámú közönség előtt, illetve a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület is fellépett.

Borítókép: Tóth István polgármester a Holt-Duna mellett készülő játszótéren mutatja a terveket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában