fél évszázad

2019.09.12. 17:30

Hosszú kocsik hozták a nagy gerendákat az iskolai csarnokhoz

Fél évszázada, 1969-ben épült meg a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épülete. Akkor még ez volt a II. számú, avagy Zrínyi utcai általános iskola.

Szeri Árpád

20190906_Szekszárd_Huszti Pál tervező nézi az általa tervezet Garay iskola változásait Pekari Bernadett iskola igazgatóval_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A Tolna Megyei Beruházási Hivatal 1967-ben pályázatot írt ki egy új általános iskola tervezésére. A nyertes a Tanácsi Tervező Vállalat lett.

– A kiírás szerint egy tizenkét tantermes iskolát kellett tervezni tornacsarnokkal – emlékezett vissza Huszti Pál, a vállalat egykori munkatársa. – Csapatunkban tervező, szerkesztő, rajzoló dolgozott együtt. Kreativitásunknak határt szabott a megannyi kötöttség, és természetesen a költségvetés. Akkoriban az építési előírások a lapos tetős épületeket engedélyezték, így ez is ilyen lett. Komoly kihívás volt számunkra a tornacsarnok tervezése, hiszen abban az időben a megyében nem volt ilyen nagyságrendű, huszonnégy méter fesztávolságú létesítmény. A legnehezebb talán a szükséges betongerendák szállítása volt. Dunaújvárosból kellett elhozni az elemeket, hosszú kocsikkal. Ennek ellenére közel egy év alatt, 1969-re megépült az akkori II. Számú Általános Iskola.

Az Egerben született Huszti Pál az egyetem elvégzése után a Budapesti Lakóépület Tervező Vállalat ösztöndíjasaként dolgozott. Felesége révén került Szekszárdra. Már 1965-ben figyelmet váltott ki egy újításával, erről beszámolt a Tolna Megyei Népújság is. „A hagyományos eljáráshoz viszonyítva hatvan százalék famennyiség megtakarítását jelenti a tokszerkezetek újszerű előállítása. Huszti Pál főépítésvezető újításának lényege a belső ajtók, üvegfalak tokszerkezeteinek készítésénél az olcsó hazai farostlemez felhasználása fenyőfa helyett.” Tervezőként nevéhez fűződik a megyeszékhelyen egyebek mellett a sport- és játékcsarnok, a Wesselényi utcai háromszáz lakás, a buszpályaudvar, a volt gemenci kirándulóközpont Trófea étterme, a Sió kemping öt épülete. Hetvenkilenc évesen ő az „utolsó mohikán” az akkori Tanácsi Tervező Vállalat munkatársai közül.

Várják az egykori kettes iskolásokat is a jubileumi programokra

A fél évszázados jubileumot méltó módon kívánja megünnepelni az iskola. – Kétnapos rendezvénysorozattal készülünk az évfordulóra – mondta Pekari Bernadett intézményvezető. – Szeptember 19-én, csütörtökön az iskolában kiállításmegnyitó, az épület történetét feldolgozó kvízjáték, több sportprogram várja a tanulókat, illetve az érdeklődőket. Számítunk volt diákjaink, kollégáink részvételére. Szeptember 20-án, pénteken pedig ünnepi hangulatban kezdünk. A tornateremben reggel tartott műsor után izgalmasnak ígérkezik a váltó futóverseny, ezt az erőpróbát az épület körüli utcákban tervezzük. Délután négy órától régi diákjainkat, egykori kollégáinkat sétára invitáljuk, bemutatjuk nekik a megújult iskolaépületet. Végezetül késő délután hat órától a Babits kulturális központban ünnepi műsorral zárul a rendezvény. Magától értetődő, hogy sok szeretettel várunk minden „kettes iskolást”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában