portré

2019.09.18. 11:30

Védőnőként egyedül dolgozott, az alapítványoknál csapatban 

Szeptember 1-jével nyugdíjba vonult Pástiné Szentendrei Mária, aki 17 éven keresztül irányította a tolnai Családsegítő Központban folyó munkát. Sokat tett kollégáival a városban élő rászorulókért,‒gyerekekért és idősekért –, de most a saját családjának van leginkább szüksége rá.

Wessely Gábor

Szerteágazó a védőnők feladata, és Pástiné Szentendrei Mária jó néhány területen tevékenykedett, mielőtt intézményvezető lett. Volt körzeti és iskolai védőnő, egy ideig nővédelmi tanácsadóban is dolgozott. Szervezett előadásokat, táborokat, alapítványok munkájába kapcsolódott be vezetőségi tagként, vezetőként. Szeptember 1-jén vonult nyugdíjba a tolnai Családsegítő Központtól, melynek tizenhét évig állt az élén.

Kezdő védőnőként Madocsán és a megyei kórházban is dolgozott. Lakóhelyén, Tolnán 1985-ben kapott állást, és 1990-től, 29 éven át a város minden iskolájának – a fácánkertit is ideszámítva – ő volt a védőnője.

‒ Mindig az egészségnevelés elkötelezett híveként tevékenykedtem – mondja. – Örömet okoztak az ezzel kapcsolatos feladatok: az egészséges táplálkozásra, a szenvedélybetegségek megelőzésére, a családi életre nevelés, a szűrővizsgálatok szervezése és az oktatás. Körülbelül öt évig tanítottam az alsósoknak az egészségtan nevű tantárgyat, három iskolában. Tíz éven át szerveztem testsúlycsökkentő-, életmód- és egészségtáborokat, gyalogtúrával, kerékpártúrával, gyógytornával, kézműves foglalkozásokkal, kirándulásokkal. Természetesen a táplálkozásra is figyeltünk a táborokban, mesterszakácsokat hívtunk meg, együtt főztünk velük. Talán ennek is köszönhető, hogy a mai napig nagyon szeretek sütni, főzni.

A 2001-ben megalakult Családsegítő Központban 2002-ben kapott vezetői megbízást, s egy évvel később kinevezést Pástiné. Újrapályázni a posztra ötévente kellett. A hatékony családgondozás, idősgondozás, a szociális okok miatt rászorulók ellátásának megszervezése volt a fő feladata.

Sokat dolgozott, rengeteg tapasztalata gyűlt össze. Foglalkozott pályafutása során várandós anyukákkal és kisbabákkal, hátrányos helyzetű fiatalokkal, zűrös családokkal és magányos, beteg öregekkel. Jó néhány kezdeményezés bevezetése, ismeretterjesztő előadás, rendezvény és szabad­idős program megvalósítása fűződik a nevéhez. Továbbá: játszóházak, bűnmegelőzési és egészségvédelmi napok, kirándulások. Védőnőként a városi egészséghónapok egyik szervezője volt.

Fontosnak tartotta a szakemberek, a család- és gyermekjólét területén dolgozók szakmai továbbképzését. Ezért, 17 éven keresztül bonyolított le szakmai napokat, melyekre neves előadókat hívott – Polcz Alaintól Zacher Gáborig , valamint helyi orvosokat, pszichológusokat és ismert egyetemi oktatókat is felkért a közreműködésre.

A Családsegítő Központ húsz fővel indult; jelenleg harminchárom alkalmazottja van az intézménynek. A megyében az elsők között hozták létre a jelzőrendszeres házi gondozást. Pillanatnyilag ötvenhét idős, beteg embernél található ilyen készülék a Tolnai járás településein.

A védőnő általában egyedül dolgozik, de a család- és gyermekvédelemben a csapatmunka az elsődleges. Ennek szellemében hívták életre többek között a Tolnai Háló Közalapítványt, melynek működéséhez a szakmai hátteret a családsegítő biztosította. Munkájuknak köszönhetően juthattak el a hátrányos helyzetű gyerekek a Fővárosi Nagycirkuszba, az állatkertbe, az operaházba, a parlamentbe, és kaphattak ajándékcsomagokat a Tedd szebbé a karácsonyt! akció keretében.

Részt vesz két másik tolnai alapítvány tevékenységében is. A Zafír Alapítvány kuratóriumi tagja, a Széchenyi István Általános Iskola által működtetett Egészségünkért Tolna I. Alapítványának pedig a kuratóriumi elnöke.

Intézményvezetői évei során számos beruházás, korszerűsítés történt. Legutóbb a tolnai idősek klubja szépült meg, mintegy kilencvenmillió forintból. A feladatellátás egyébként hét helyszínen történik: a központi, Bajcsy Zsilinszky utcai egységben, a három idősek klubjában – Tolna, Mözs, Fadd –, és a védőnői tanácsadókban.

Komoly erőpróba volt az óvodai, iskolai szociális segítői munka beindítása 2017-2018-ban, amire közel negyvenmilliós uniós támogatást nyertek el. Büszke arra is, hogy jó szakembergárdát és munkahelyi közösséget sikerült összehoznia, kialakítania. A kollégák nem csak együtt dolgoznak, de a szabadidejükben is szerveznek közös programokat – névnapi, karácsonyi összejöveteleket –, és évente egyszer elmennek kirándulni is.

‒ Nem volt könnyű ilyen tartalmas, nyüzsgéssel teli évek után nyugdíjba menni – mondja. Nem vágtam a centit, de itt az idő, és most a családomnak is nagy szüksége van rám. Boldog vagyok, hogy napi szinten tapasztalhatom meg a nagymamaság szépségeit. Két lányom van, három unokám, novemberben jön a negyedik, úgyhogy mellettük a helyem. Férjemmel negyvenegy éve élünk együtt, most már több időnk lesz egymásra is. Hiszek abban, hogy a hosszú évek alatt a Családsegítő Központban elért eredmények jó alapul szolgálnak a munkát folytatóknak. A szakma iránti elkötelezettség, a hivatástudat, az egymás ismerete és tisztelete tovább viszi ezt a csapatot a megkezdett úton.

Várják az unokák

Pástiné Szentendrei Mária 1956-ban született. Tolnán nőtt fel, első diplomáját Budapesten szerezte 1978-ban, az egészségügyi főiskolán. Ugyanott, 1996-ban egészségügyi szakoktatói oklevelet kapott. 2003-ban szociális szakvizsgát tett. Madocsán állt munkába körzeti védőnőként, aztán a megyei kórházban dolgozott, mint a család és nővédelmi tanácsadó védőnője.

Tolnára 1985-ben került, ahol 2019 szeptemberi nyugdíjazásáig tevékenykedett. A munkáltató neve többször változott – községi tanács, városi tanács, egészségügyi gondnokság, családsegítő központ –, de a feladat nagyjából ugyanaz volt: gyermek-, ifjúság-, nő- és családvédelem.

Pástiné férje már nyugdíjas, két lánya és három unokája van. Szabadidejében szívesen foglalkozik az unokáival, a dísznövényeivel, olvas, kirándul, kerékpározik, főz, süt, és húsz éve tagja a Mözsi Bartók Béla Női Karnak. Nem unatkozó nyugdíjas, a munkahelyi feladatok helyét más tennivalók töltik ki a mindennapjaiban. Tevékenységét megbecsülték. Munkásságáért 2016-ban kiváló közalkalmazott elismerésben részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában