Orbán Attila

2019.11.24. 11:30

Alelnökként missziójának tekinti a megye fejlesztését

Azon szeretne dolgozni a megyei közgyűlés nemrégiben megválasztott új alelnöke, hogy Tolna olyan megye olyan hely legyen, ahol a jövendő nemzedékek is jól érzik majd magukat.

Ihárosi Ibolya

20191113_Szekszárd_Portré_Orbán Attila A Megyei Közgyűlés alelnöke_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Orbán Attila a megyei közgyűlés nemrégiben megválasztott alelnöke Brassóban született 1973-ban, ott is érettségizett idegen nyelv szakon. Német és angol nyelvet tanult, románból is érettségizett. A teológián tanult görögül, latinul, héberül, Afrikában egy kicsit a zuluval is megismerkedett. Jelenleg az atomerőmű bővítése kapcsán oroszul tanul.

A Brassó megyei Apácán, Csere János szülőfalujában nőtt fel, amely a környék tíz magyar evangélikus falvainak egyike. Életének egyik meghatározó szereplője volt az a fiatal evangélikus lelkész, aki új légkört hozott magával, amikor a településre érkezett. Mivel zenész családból származott, zenére is tanította az általa szervezett ifjúsági kör fiataljait.

Gyanakodva figyelte őket a titkosrendőrség, de ez szerencsére már nem sokáig tartott, mert 1989 végén jöttek a nagy változások. Sem a falujukban, sem a családjában nem volt nagy hagyománya a továbbtanulásnak, de az említett lelkész sokakat rábeszélt erre. Azt is érezte, hogy őt szeretné a teológia felé terelni, ezért megkérdezte tőle, hogy milyen szakon lehet tanulni. Ő ugyanis egyenesen püspök szakra szeretett volna jelentkezni.

Harmad­évben lehetősége nyílt, hogy Kolozsvár helyett Nagyszebenben folytathassa tanulmányait, németül. A két város intézményei kapcsolatban voltak egymással, elismerték a másik vizsgáit. Nagyszebenben új távlatok nyíltak, Hamburg mellett egy fél évig misszionárius képzésen vehetett részt, majd a teológiát Kolozsvárott fejezte be.

Elvégezte a Babes-Bolyai Egyetem pedagógia-pszichológia szakát is. Tíz évig szolgált evangélikus lelkészként Arad környékén. A falu lakossága, ahol élt, nyolcvan százalékban katolikus volt, de nem volt helyben plébánosuk, ezért időnként az ő szolgálatát vették igénybe. További sajátosság volt, hogy Romániában egyetlenként vegyes, evangélikus és református volt a gyülekezet, amelyből szintén nyolcvan százalék református volt. Az együttműködést kiterjesztették a szomszédos falvakra és a baptistákra is.

Missziójának a gyülekezetek fejlesztését tekintette, amelynek egyik alapfeltétele a lelki ébredés, megújulás. Munkájának meg is volt az eredménye, mert például amikor átvette, az egyik falu gyülekezete hetven főből állt, amikor néhány év múlva átadta, már százötvenen voltak. Sorsa 2007-ben Dél-Afrikába vezérelte, mert tanulmányozni szerette volna az ottani lelki ébredést.

Már kint tudta meg, hogy ezt a folyamatot azok a misszionáriusok gerjesztették, akiknek utódainál ő is tanult a németországi intézetben. Egy évig a családja is kint élt, hogy minél többet lássanak, tapasztaljanak. Maradhatott volna kint misszionáriusként, de egy idő után mégis úgy érezte, az a hivatása, hogy a megszerzett tudást, tapasztalatot a Kárpát-medencében, saját népe körében adja tovább.

Hazamentek Erdélybe, majd 2009-ben, egy év gondolkodás után Szárazdra költöztek, ahol tíz évig éltek. Azért éppen Szárazd, mert még Dél-Afrikában kiderült, hogy a német misszionáriusok kapcsolatba kerültek a Szárazdról kitelepített németekkel. A két világháború között ugyanis a településen működött egy gyülekezet, amely éppen a kitelepítéssel szűnt meg. Feladatának érezte az újjászervezését.

Meg is alapítottak a községben egy missziót, amely nem csak gyülekezetépítésből állt, hanem megteremtették az anyagi alapokat is, szociális szövetkezet formájában. Építőbrigádot hoztak létre, gyümölcsöst telepítettek, később tagjaik sorából többen sikeres vállalkozók lettek. 2014-ben Orbán Attilát polgármesternek választották, a tisztséget öt évig töltötte be.

Augusztusban költöztek Paksra. Közben tanult is, előbb politikai kommunikációt, majd vezetés-szervezést. Egyik kutatási területe éppen a kampánystratégia, ezen belül a kommunikáció és kampányszervezés. Részt vett Süli János miniszer kampányaiban, a EU-s kampányban és tanácsadó volt több település idei önkormányzati kampányában. Mint hangsúlyozta, mindez nem csak a szakmája, hivatása, hanem a hobbija is. Szabadidejében hetente lefutja a maratoni távot, vagyis 42 kilométert.

Arra kérdésre, hogy a megyei közgyűlés alelnökeként mit tekint a missziójának, azt válaszolta, hogy egy komoly értékeken nyugvó, keresztény, konzervatív gyökerekkel rendelkező társadalmat a társaival oly módon továbbépíteni, hogy az egyben modern és innovatív legyen. Olyanná fejleszteni a megyét, amelyben a jelen nemezedék gyerekei és majd az unokái is jól érzik magukat. A múlt fontos alap, de a jelenben kell élni, ugyanakkor előretekintőnek lenni, tette hozzá a megyei közgyűlés alelnöke.

Néhány szó a családi háttér erejéről és fontosságáról

Hat gyermeke van az alelnöknek, a legkisebb négy hónapos. Hangsúlyozta, hogy a felesége mindenben igazi segítőtársa. Dolgozott bankban a gyerekek ellátása mellett, Szárazdon ügyvezetője volt a szociális szövetkezetnek. Még a babát várva is részt vett nyáron a barackszüreten. Most azon gondolkodik, hogy amíg otthon van, informatikát tanul. Orbán Attila is fontolgatja, hogy ezen a területen ő is továbbképezi magát, hiszen a politikai kampányok egyre inkább az online felületen zajlanak. Kérdésünkre elmondta, hogy mindegyik gyerekében van bizonyos művészi tehetség. A legidősebb lánya fest, megrendelésre készített képeit értékesíti, de fogorvosnak készül. Tizenhét éves fiát az informatika és az elektronika érdekli. A következő lánya ügyvédnek készül, a tíz éves fiú és az elsős kislány lány még nem döntötte el, mi szeretne lenni. Az ötödik gyerek mutat vezetői erényeket. Mindannyian jó tanulók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában