halottak napja

2019.11.03. 20:00

Kegyelettel őrizzük a hősök emlékét

Estig tartottak a megemlékezések a halottak napján, szombaton Szekszárdon. Külön figyelem irányult a világháborúkban elesett katonákra.

Foray Nándor

Fotó: Kiss Albert

Az első világháborús parcellánál idézték fel az elhunyt katonák szellemét szombaton az alsóvárosi temetőben. Ács Rezső, a megyeszékhely polgármestere elismeréssel jegyezte meg, hogy az esős idő ellenére is sokan összegyűltek. Negyvenöt-ötven polgár jelenhetett meg esernyőkkel felszerelkezve. A polgármester arra buzdított, hogy évről évre gyújtsunk egy-egy gyertyát a hősökre emlékezvén. Mint elmondta, az önkormányzat lelkiismeretesen gondozza az emlékművet, a hadisírokat. Hőninger Balázs trombitaszóval tisztelgett a katonák előtt.

Bíró László tábori püspök személyesen nem tudott megjelenni, szavait Almási István önkéntes műveleti tartalékos orvos alezredes tolmácsolta. Bíró László úgy látja, ez a temető a nemzetek Európájáról beszél, hisz megemlékezik a katonák nemzetiségéről, országáról, emléket állít magyar, olasz és szerb elesetteknek. Fontos, hogy a globalizációval szemben is megőrizzük múltunkat, nemzetünket. A hazaszeretet a katolikus katekizmusban a „tiszteld apádat és anyádat” parancson alapul.

A belvárosi katolikus templomban délután hat órakor kezdődő misén elhangzott, hogy ez az ünnep egyrészt megbecsülés, másrészt vigasztalás. Megbecsülése saját életünknek, egymás életének és vigasztalás a halál miatt. Mert lehet tudni a halál utáni életről: a halál lezárja azt az utat, melyen az ember megy a bíró elé, és a halál után következik az ítélet. A halál után más lesz a fontossági sorrend: a kérdés az lesz, hogy szerettünk-e. Mint egy nagy érettségi, ahol a szerető Isten nem leli örömét abban, ha megbukunk, azt szeretné, ha átmennénk ezen a nagy záróvizsgán. Földi életünk gyertyához hasonlatos: ahogy olvad a viasz, úgy telnek évtizedeink.

A misét követően könyvbemutatót tartott a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület a katolikus plébánia Farkas Béla termében. Dr. Szabó Géza PhD-régész és prof. Dr. Nagy Janka Teodóra egyetemi tanár könyve kegyelettel adózik az első világháború szekszárdi hősei és áldozatai emlékének. Az egyesület tagjai és elnökei, Bíró László tábori püspök és a közösség mindennapi életét szervező Kovács Józsefné emlékezni hívta azokat a családokat, akik szüleiket, nagyszüleiket veszítették el a háborúban. Eddig fiókok, szekrények mélyén őrzött családi emlékek: naplók, fényképek, tábori levelezőlapok, feljegyzések, a Baka Múzeum tárgyai egészítették ki az elmondottakat.

A kötetet olvasták a városban és a megyében, Magyarországon és Ausztriában, Németországban és Kanadában, Ausztráliában és Kaliforniában. Mint Nagy Janka Teodóra beszámolt róla, a könyv már az országos levéltár, a Széchényi Könyvtár, az ELTE, a PTE és a Debreceni Egyetem könyvtárának polcain is megtalálható. Az egyesület Szekszárd város lakói számára, széles körben is bemutatja majd az első világháború történéseit, a fronton harcoló szekszárdi katonák és az őket hazaváró, betegségekben, járványokban megtizedelődő családok, rokonok, ismerősök hétköznapjait. A TIT Tolna megyei szervezetével közösen, november 25-én 17 órakor a Babits Mihály Kulturális Központ Csatár-termében kerül sor a könyvbemutatóra.

Elhunyt szeretteinkre emlékeztünk

November 1-jén, mindenszentek ünnepén sem maradt üres pad a belvárosi katolikus templomban a délután hat órakor kezdődő szentmisére. Mindig öröm bejönni a fényes, díszes, világos templomba, de ezen a napon talán még Isten is megnyugszik, hangzott el a misén. Szépségét kiterjeszti mindnyájunkra. A szentek pártfogók és példaképek földi utunk során. A péntek esti istentisztelet felidézte a neves szenteket, mint Szűz Mária, Szent József, Szent Péter vagy Szent Pál, de megemlékezett a névtelen szentekről is. Elhunyt családtagjaink, rokonaink, barátaink között is lehetnek szentek, sőt a mennyországban tudatosulhat bennünk, hogy mi is szentek vagyunk. A mise kitért a szent papok szükségességére, és kérte, hogy a fiatalok szívében gyulladjon fel az a láng, amely elvezet a papi szolgálathoz.

Borítókép: Kárász Gábor kisegítő lelkész tartott misét a belvárosi templomban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában