időkapszula

2019.11.16. 09:30

Ötven éve írt üzenetet kaptak a kajdacsi diákok

Történelmi pillanatok részesei lehettek a Kajdacsi Általános Iskola diákjai, pedagógusai, dolgozói és a meghívott vendégek, köztük az intézmény volt tanárai és tanulói.

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött fotó

Felnyitották azt az időkapszulát, amelyet ötven éve, 1969-ben helyeztek el az iskola udvarán. Kulcsár Sándor, az iskola akkor hatodik osztályos tanulója kapta azt a nemes feladatot, hogy felemelje az időkapszulát rejtő, 1919-1969-2019 feliratú kőlapot, és kivegye onnan az üvegpalackot.

Az, hogy mi mindent rejtett a különleges emlék, a faluházban folytatódó ünnepségen derült ki. Bognár Melinda tagintézmény-vezető elmondta, hogy az üvegben az 1919-es Tanácsköztársaságra emlékeztető plakátok, az abban az évben úttörővé és kisdobossá avatott tanulók névsora, az iskola életét bemutató leírás és egy kedves üzenet volt a jövő nemzedékének. Az akkori diákok – mit sem sejtve arról, mennyit változik majd a világ – például azt kérték ifjabb társaiktól, hogy ünnepeljék a Tanácsköztársaság századik évfordulóját kisdoboshoz méltó nagy-nagy lelkesedéssel.

Az ünnepségen elhangzott beszédében Bognár Melinda az emlékezés és a múlt tiszteletének fontosságát hangsúlyozta. Szabó Imréné, Manci néni, az iskola egykori tanítója szintén a visszaemlékezők között volt, akárcsak az iskola két elismert volt diákja: Szilágyi Csenge, a Vígszínház Junior Prima díjas művésznője és Berek Szandra, az M5 televízió szerkesztője.

Az iskola mai diákjai műsorukban azt elevenítették fel, milyen jelentős események történtek 1969-ben a világon, Magyarországon, Tolna megyében, és azon belül is Kajdacson. Gerőfi Vanda szavalt, az intézmény tánccsoportja pedig a Honfoglalás című produkciót mutatta be.

Bognár Melida azt is ismertette, mit kapott helyet a most elhelyezett időkapszulában: a jelenlegi iskola és diákélet bemutatása, a tanárok, a dolgozók névsora, a diákok osztályképei és üzenet a jövőnek, amelyben a hazaszeretet, a környezetvédelmet, a múlt tiszteletét és a jelen megbecsülését emelték ki. Az üvegvázát egy kajdacsi fekete diófából készült, pecséttel ellátott tetőtővel zárták le, majd Tornóczi Ármin 8. osztályos tanuló helyezte el 50 évnyi „pihenőre”. A márvány fedőlapon két dátum szerepel: 2019 és 2069.

Az iskolában kiállítás is nyílt, amely az egykori kajdacsi Béri Balogh Ádám Úttörőcsapat emlékeit mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában