önkéntesek

2019.11.27. 14:00

Veszélyben lévő kőkeresztek megmentése az egyesület célja

Hőgyész Csicsó településrészének templomától nem messze találtak rá a három méter magas, homokkőből készült Szakályi Szőlőhegyi Keresztre a Hőgyészi Értékőrző Egyesület tagjai és önkéntesei.

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

A rejtélyekre, a múlt titkaira válaszokat kereső kutatómunkát végez a Hőgyészi Értékőrző Egyesület. Tagjai és önkéntesei számára az elmúlt hetek nagy sikere volt a Szakályi Szőlőhegyi Kereszt megmentése és biztonságba helyezése. Mint arról lapunkat tájékoztatták, a keresztnek a csicsói templomkertben találták meg az új helyét, amelynek területén az egyesület tagjai végzik a szükséges munkálatokat, füvet nyírnak, söpörnek, vigyáznak az értékekre.

Maga a templom a Pécsi egyházmegye területén lévő kegyhely, a Segítő Szűz Mária búcsújáró helye, melyet zarándokok, turista- és vendégcsoportok rendszeresen látogatnak. Hat éve újították fel a templomot, a mellette lévő Szentkút vizének csodálatos gyógyulásokat tulajdonítanak. A műemlék jellegű jelképről az egyesület tagjai az egyik zarándoknak, Nyerges Ferencnek köszönhetően szereztek tudomást.

– Egyik nap, amikor sorra érkeztek a Szentkúthoz az emberek, Nyerges Ferenc ismerősünk is megjelent, majd elkezdett arról beszélni, hogy talált egy nagy kőkeresztet, ami félig kidőlve áll a templomtól nyolcszáz méterre. A homokkő kereszthez Tillmann Zsolt önkéntessel még aznap kimentünk, lefotóztuk, és úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk ott – elevenítette fel a kezdeteket Maráth Tamás, az egyesület tagja.

Mint elmondta, önkénteseik, Fölker Tibor, Maráth József és Tillmann Zsolt segítségével elhozták a körülbelül három méteres keresztet, amelynek az áthelyezését Feuerbach Szabolcs, Szakály polgármestere engedélyezte. Mivel eldöntötték, hogy felújítják, a munkálatok is hamar kezdetüket vették. Annak során a talpazat nélküli, műemlék jellegű jelkép alapját Tili László kőműves alakította ki, a felállításban Paczolay Csaba darus, Tillmann Zsolt, Maráth József, Kreszl Viktor és Auth Zsolt segítettek.

A kutatók nem találtak rajta évszámot, így egyelőre mindössze annyit tudnak róla, hogy feltehetőleg a 19. és a 20. század fordulója körül állították fel a Szakályból Csicsó felé vezető földút mentén azért, hogy vigyázzon az arra járókra.

A keresztet a templomkertben egy kis történeti táblával együtt helyezték el, azon a körülbelül fél hektár területen, ahol a tervek szerint hamarosan emlékparkot alakítanak ki. A templom plébánosa, Bukovics István nemrég megszentelte a keresztet, az eseményen közel százan vettek részt. Az egyesület a sikernek köszönhetően elhatározta, hogy minél több régi, elfelejtett, elhanyagolt keresztet ment meg.

Bukovics István plébános nemrég megszentelte a keresztet. Fotó: Beküldött fotó

– Azokat a kereszteket kutatjuk, amelyek fennmaradása veszélyben van, gazdátlanná váltak, összetörtek, vagy a biztos pusztulás várna rájuk. Fontos, hogy az utókornak megmentsük ezeket a jelképeket, és olyan helyre tegyük, ahol jó eséllyel biztonságban vannak. Az Emlékpark bekamerázása is folyamatban van. Kutatótársunk, Stefán György helytörténész szerint felbecsülhetetlen az értékük, mert összekötnek a múlttal – tette hozzá Maráth Tamás egyesületi tag, aki közel húsz évig a hőgyészi művelődési házban dolgozott alkalmazottként, később igazgatóként. Ő alapította és szerkesztette tíz évig az azóta megszűnt Hőgyészi Magazin nevű helyi lapot.

Maráth Tamás az egyesület tagjaival ezidáig további négy-öt műemlék jellegű kőfeszületet talált, és nem adják fel, tovább keresik a kőkereszteket. A munkájukat a már említett Stefán György helytörténész segíti, régi, tolna megyei atlaszával, amely alapján a már kihalt településeket térképezik fel.

Mint Maráth Tamás elmondta, a kőkeresztek a katolikus falvak jelképei voltak, még az 1800-as években. A kereszteket a települések bejárathoz, a templomokhoz, találkozási helyekre, földutak csomópontjaiba helyezték, de azok közül több az elmúlt évszázadokban megsemmisült, sokukat ellopták.

A Hőgyészi Értékőrző Egyesület 2010-ben alakult meg, jelenleg huszonegy tagjuk van. A későbbiek során a homokkőkeresztekkel kapcsolatos tudományos kutatás ad munkát az egyesületnek.

A Szentkút és a Mercy kereszt

Maráth Tamás lapunknak elmondta , hogy az idei év első felében érlelődtek benne a gondolatok, mivel lehetne még szebbé tenni a zarándokhelyüket. Az önkéntesekből álló csapatával az idei év második felében tették még látványosabbá a Szentkutat és környezetét. A támogatóik Győri Balázs hőgyészi lakos, Folkmann Ferenc és Kiss Imre Hőgyészről elszármazottak, Botta György, Hőgyész korábbi polgármestere, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, Hőgyész Nagyközség Önkormányzata voltak. Szintén az idei évben állították fel a nemrégiben kidőlt, a csicsói templomhoz vezető föld­út mentén álló Mercy emlékkeresztet, melyet annak idején – a 90-es években – az azóta már elhunyt Tillmann Károly tősgyökeres hőgyészi lakos kezdeményezésére tettek a helyére. Az emlékkereszt daruval történő elhelyezését, az előkészítést követően, Márton Antal darus végezte. Az Emlékpark ötlete ezen munkálatok befejeztével jött, akkor vágtak bele októberben a keresztes „projektbe”, és ahogy Maráth Tamás fogalmazott, azóta vannak rajta az ügyön.

Borítóképünkön: Tillmann Zsolt önkéntes (balra) és Maráth Tamás egyesületi tag egy megtalált kereszttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában