mikulástúra

2019.12.05. 07:00

Böjte Csaba árváinak visznek ajándékot

A múlt héten, pénteken indult útnak az a kis csoport, akik immár tizenhatodik éve látogatják meg az erdélyi gyerekeket. A Mikulástúrára idén több mint másfél tonnányi csokoládé gyűlt össze.

Mauthner Ilona

Fotó: Beküldött fotó

Szerdán délután éppen Csíkszeredán, a kórházban látogatták meg a kis betegeket, amikor Jendrolovits Gáborral, az Erdélyi Mikulástúra szervezőjével beszélgettünk. Mint mondta, az előző nap este leesett a hó, így igazi ünnepi hangulatban van a csapat, amit még az sem zavart meg, hogy hajnalban mínusz 15 fokot mértek.

Jendrolovits Gábor elmondta, az Erdélyi Mikulástúra 16 évvel ezelőtt Szekszárdról indult Böjte Csaba árvaházaiba. Akkor még csak két ház volt, Déván és és Szászvárosban. Kezdetben rokoni, baráti adományokat vittek ki ilyenkor, családilag, egy személyautónyit. Ahogy nőtt Csaba testvér gyermekotthon hálózata, úgy nőtt a Mikulás csapata és az adományok súlya is. A mostani – tizenhatodik túrára – közel 19 tonna adománnyal érkeztek, ebből másfél tonna csak a 2500 mikuláscsomag súlya, amely 125 banános dobozba fért el. Idén 18 kis teherautóval, közel 30 emberrel vágtak neki az útnak. December elseje és hetedike között Erdély 72 településén tartanak ünnepséget.

Már harmadik éve, hogy öt kinti kórházat – Marosvásárhelyen kettőt, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredán és Kovásznán egyet-egyet – is meglátogatnak, ahol a bent fekvő beteg gyermekeknek is jut egy kis kedvesség, ajándék a Mikulástól.

Tíz éve már egy rajz és esszépályázatot is hirdetnek ilyenkor, mindig más témával, mondta Jendrolovits Gábor. A pályaműveket a gyerekek a Mikulásnak adják át. Ő eljuttatja azokat Paksra az Energetikai Szakképző Iskolába, ahol az ott tanuló fiatalok döntenek a nyertesekről.

Számtalan a támogató

Az ország több településéről és külföldről is csatlakoztak támogatók, adományozók a Mikulás csapathoz. Így például Esztergomból, Sárisápról, Pilisszántóról, Pilisvörösvárról, Piliscsévről, Vácról, Székesfehérvárról, Budapestről, Dunaföldvárról, Paksról, Szekszárdról, Bölcskéről, Hatvanból, Veszprémből, Veresegyházáról, illetve Svájcból és Németországból.

A csapat november 29-én, pénteken Dunaföldvárról indult útnak. Aki nem tudott velük tartani Erdélybe, az is segített bepakolni az autókba a rengeteg adományt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában