Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

2020.01.18. 11:30

Az új igazgató programjának fontos eleme a vízbiztonság

Az eddigi igazgató, Márk László nyugdíjba vonulását követően, 2020. január 1-től Bencs Zoltán vezeti a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot. Kinevezésével most az ország harmadik legnagyobb területéért felelős vízügyi igazgatóság első számú vezetője lett.

Tolnai Népújság

Forrás: Beküldött kép

Bencs Zoltán január 1-től áll a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság élén, Magyarország belügyminiszterének kinevezése alapján. Január 9-én, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, Láng István főigazgató jelenlétében iktatták be.

Az új vezető programjának sarokpontja a vízbiztonság kialakításának hosszú távú koncepciója úgy, hogy figyelembe veszik a területi sajátosságokat.

Az elmúlt évtized fejlesztéseit Európai Uniós és más nemzetközi források alapozták meg. Ezek a források az árvízvédelmi rendszer fejlesztése, a vízrendezések megvalósítása, a vízi élőhelyek revitalizációja, az előrejelző és monitoringrendszerek fejlesztése révén hozzájárultak a térség árvízi biztonságának növeléséhez és egy sokszínű harmonikus környezet fenntartásához.

Bencs Zoltán szerint a vizek jó állapotának elérése, a vízminőség-védelem kiemelt feladat. A vízügyi ágazat feladata a vízminőségi kárelhárítás is, ahol a jelenség észlelésénél a lehető leghamarabb tisztában kell lenni a szennyezés fajtájával, mert ez határozza meg a védekezés módját. Ki kell emelni, hogy a szolgáltatott öntözővíz minőségét is a szolgáltatás növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb területen kell ellenőrizni. Indokolt, hogy a jövőben az igazgatóságok saját laboratóriummal rendelkezzenek, ahol a gazdaságosan mérhető vízminőségi paramétereket minél rövidebb idő alatt és minél gyorsabban meg tudják majd határozni.

Kiemelt feladatként kezelendő az öntözhető területek növelése is, az öntözés fejlesztéséhez a vízkészletet a legszélesebb mértékben elérhetővé kell tenni.

A vízügyi geodézia területén elérendő cél, hogy a folyók, a hullámterek, a kisvízfolyások, az árvízvédelmi töltések és a lokalizációs vonalak felmérése rendszeressé váljon, és a felmérések az erre a célra megnyíló források figyelembevételével kiegyensúlyozottan terheljék az ágazatot.

– Az önkormányzatokkal, a nemzeti agrárkamarákkal kiemelt stratégiai partnerként kívánunk együtt dolgozni, hiszen az árvízi biztonság, a villámárvizek elleni küzdelem, az öntözés-, illetve az aszálykárok enyhítése közös érdek. A nemzeti parkokkal és a katasztrófavédelmi igazgatóságokkal napi kapcsolatban állunk és kiváló partnerségi viszonyt ápolunk, amit a továbbiakban is erősíteni szándékozunk. Munkánkhoz további stratégiai partnereket szeretnénk bevonni, a meglévő együttműködéseinket kibővíteni. Fontosnak tartjuk munkatársaink szakmai és nyelvi képzését is, hogy a kor kihívásaival lépést tudjunk tartani – fogalmazott az új vezető.

Azt is közölte, elengedhetetlennek tartják a szakmai utánpótlást, ezért hosszú évek óta együttműködnek – gyakorlati helyet biztosítva – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karával, a Kaposvári Szakképzési Centrum Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiumával és a Pécsi Tudományegyetem több karával.

Évtizedek óta szívügye a vízügy

Bencs Zoltán 1967-ben született Kaposváron. Első munkahelye a Dél-dunántúli Víztársulatok Egyesülése volt. 1994-től dolgozott a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kaposvári Szakaszmérnökségén. Árvízvédelmi szakmérnökként az ország több árvízvédelmi szakaszán vett részt védekezési feladatokban.

Nevéhez fűződik – többek között – a Kapos vésztározó területén létrehozott Hidrológiai Emlékpark megnyitása, vagy az 1972-es drávai nagyárvízi védekezésben résztvevők tiszteletére megalkotott emlékmű átadása is, a Barcsi Hajózási Egység területén. A Magyar Hidrológiai Társaság tagja, 12 év óta a Somogy Megyei Területi Szervezet vezetőségi tagja, 2013 és 2019 között elnöke is.

2018-tól az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF) dolgozott, ahol hivatalvezetőként a szervezet átalakítását irányította. 2014-ben miniszteri elismerő oklevelet kapott.

Borítóképünkön (balról): Illényiné Szekeres Judit gazdasági igazgató-helyettes (Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság), Bencs Zoltán igazgató (Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság), Láng István főigazgató (Országos Vízügyi Főigazgatóság), Pecze János műszaki főigazgató-helyettes (Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában