előadás

2020.01.13. 20:00

Egy évig Jordániában tanított német nyelvet

Szabóné Kedves Ágnes német nyelvtanár tartott előadást Bal-parti mesék: Jordánia közelről és távolról címmel.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

A Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karának tanára évekkel ezelőtt egy esztendőn át tanította a német nyelvet Jordániában, az ottani egyetemen, hetven némettanárral, köztük lengyelekkel, csehekkel. Ahogy elmesélte, szerencsére nemzetközi csapatban volt, ami segítette őt abban, hogy európaiként, nőként feltalálja magát, hiszen egy teljesen új világba került, arabul nem beszélt.

– Feltett szándékom volt, hogy megtanulom a nyelvet, de végül lemondtam erről, és a kint tartózkodásom alatt ötven szóval elboldogultam – mondta az előadáson.

A hallgatóságnak szívesen beszélt élményeiről, például arról, hogy az ország ugyan a puskaporos hordó közelében van, de biztonságos, mert rengeteg besúgó, titkosrendőr, katona van mindenhol, és mindenkit megfigyelnek. Jordániába rengeteg menekült érkezik, a lakosság nagy százalékát ezért a palesztin menekültek teszik ki. Azonban a „Jordans first”, azaz a jordánok az elsők szemlélet az irányadó az országban. A jordánok jelszava, hogy munkában megizzadni a lehető legnagyobb szégyen, így a fizikai munkák az egyiptomiakra hárulnak, a takarítást pedig fülöp- szigeteki, ázsiai nőkkel végzik.

A nők leginkább fejfedőt viselnek, és közülük vannak, akik teljesen elfedik az arcukat és testüket, ezért amikor a német nyelvtanárokkal sétált az utcán, fejkendő nélkül, rövid ujjú blúzban többedmagával, a csoportjuk feltűnést keltett, és kővel dobálták meg őket.

A turisztikai témájú előadást a Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme sorozat része, helyszíne a szekszárdi kar előadóterme volt.

A szobrok helyett

Eredetileg Imre Péter szobrászművész, mesteroktató tartott volna előadást a Szekszárdi szobrok története címmel, ám megbetegedett, és nem tudta teljesíteni vállalt kötelezettségét. Szabóné Kedves Ágnes mondhatni az utolsó pillanatban ugrott be helyette. Minderről a közönség is csak a helyszínen értesült. Imre Péter várhatóan egy februári időpontban tartja meg előadását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában