önkormányzat

2020.01.29. 14:00

Létrehozták a Paksi Közlekedési Kft.-t

Személyi változásokról és a 2019-es költségvetés újabb módosításáról is döntött idei első rendes ülésén a paksi képviselő-testület.

Hanol Erzsébet

20191024 A paksi önkormányzat alakukó ülése polgármester Szabó Péter Fotó: Molnár Gyula Tolnai Népújság

Forrás: TN/archív

Fotó: Molnár Gyula

Megtartotta idei első rendes ülését a paksi képviselő-testület. Az egyik legfontosabb napirendi pont a Paksi Közlekedési Kft. megalapítása volt. Mint azt Szabó Péter polgármester a Paksihirnok.hu-nak elmondta, a Protheus Holding Zrt. 2017 óta foglalkozik az elektromobilitással, emellett a smart grid és smart city rendszerrel, valamint energetikai beruházásokkal, és most jött el az ideje annak, hogy a zrt.-ről leválasszák a közlekedési ágat.

Novemberben szerződést kötöttek a lengyel Solaris elektromosautóbusz-gyártó céggel, amely 2020 novemberéig meghatározott ütemterv szerint szállít az önkormányzat számára tíz elektromos buszt. Az a cél, hogy 2021 januárjától az önkormányzat saját feladatként lássa el a helyi tömegközlekedés működtetését új céggel.

Barnabás István, a PDF képviselője hozzászólásában elmondta, hiányolja az üzleti tervet, valamint az információkat arról, hogy az elmúlt időszakban mi történt a tömegközlekedés átalakítása kapcsán. Módosító indítvánnyal élt: a kft. létrehozása helyett készítsenek akciótervet. Kiss Péter, a Protheus Holding Zrt. vezérigazgatója válaszul elmondta, hogy az átállás folyamatos és már zajlik.

Elhangzott, hogy ahogy elkészülnek, érkeznek és forgalomba állnak a buszok. Barnabás István módosító indítványának elfogadását a PDF képviselői igen, a Fidesz-KDNP képviselői nem támogatták. Az eredeti határozati javaslatot hét igen és öt nem szavazattal elfogadta a testület, így az önkormányzat létrehozza a Paksi Közlekedési Kft-t.

Ez személyi változásokat is hozott, amelyről zárt ülésen szavazott a testület. Felmentették tisztségéből Kiss Pétert, akit a Paksi Közlekedési Kft. élére neveztek ki, és őt Szabó Zoltán váltja a Protheus Holding Zrt. vezérigazgatói tisztségében. További személyi változás, hogy Tell Edit helyett Márkus Zalán Gábor lett a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2019-es költségvetés újabb módosítását is tárgyalta a testület, amire az újonnan érkezett támogatási források miatt volt szükség. Egyrészt az új városközpont, valamint a Pollack Mihály utcától északra fekvő terület tulajdonviszonyainak rendezésére kapott közel kétmilliárd forintot a város, másrészt az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés rekonstrukciójának tervezéséhez jutott 1,9 milliárd forinthoz az önkormányzat Süli János miniszter közbenjárására.

A napirend kapcsán Barnabás István megjegyezte, hogy megvizsgálta az elmúlt év néhány nagyobb beruházásának költségeit és azt tapasztalta, hogy összességében 44 százalékos a növekmény az induló összeghez képest. Véleménye szerint az önkormányzat közbeszerzési gyakorlata nem megfelelő, ezért felül kellene vizsgálni. A polgármester válaszul azt hangsúlyozta, hogy a közbeszerzéseket minden esetben a jogszabályi előírások szerint és átlátható módon végzik. Az előterjesztést PDF-es képviselők tartózkodása mellett fogadta el a testület. A polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők idei illetményalapjáról viszont egyhangú döntés született. A határozat értelmében 10 százalékkal megemelték, így az összege 68 475 forintra nőtt.

Kérdéseket intéztek a polgármesterhez

Az interpellációk, kérdések, közérdekű bejelentések között Horváth Zoltán, a PDF képviselője a költségvetési koncepcióval kapcsolatban kért szót. Egyeztetést szorgalmazott annak érdekében, hogy a választókörzetekben tapasztalt problémákat figyelembe tudják venni a tervezetnél. Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a jövő hét elejére tervezik az egyeztetést a Paksi Deák Ferenc Egyesület frakciójával.

Heringes Anita, a PDF képviselője a kutyamenhelyen lévő állatok decemberben elmaradt oltásával kapcsolatban érdeklődött a polgármestertől. Szabó Péter elmondta, hogy bár az önkormányzatnak nem feladata, betartva korábbi ígéretét, vállalja az oltás költségeit, az erre vonatkozó ajánlatot már bekérték az állatorvosoktól.

Kudorné Szanyi Katalin, a PDF képviselője a tervezett ebrendészeti telep és kutyamenhely kapcsán tett fel kérdést, és azt a választ kapta a polgármestertől, hogy a tavaly megtartott alapkőletétel óta zajlik a terület tulajdonviszonyainak rendezése, ezt követően indulhat a tervezés, majd a kivitelezés – írták a Paksihirnok.hu tudósításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában