önkormányzat

2020.01.18. 13:00

Szavazategyenlőség miatt kell megismételni a választást Gyulajon

Időközi önkormányzati választást tartanak Gyulajon január 19-én, vasárnap. Október 13-án két polgármesterjelölt, Selmeci László és Horváth Lajos is 188 voksot kapott, a szavazategyenlőség miatt kell megismételni a választást. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy az idősebb korosztály aktívabb a voksolásnál, a fiatalokat azonban jobban kell mozgósítani.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Horváthné Tóth Valéria, Gyulaj község önkormányzati hivatalának jegyzője szerint legalább annyian biztosan részt vesznek majd az időközi önkormányzati választáson január 19-én, mint amennyien október 13-án voksoltak. Akkor az idősebbek szavazókedve nagyobb volt; de azért a fiatalokra is lehet számítani. A tapasztalatok alapján a legfiatalabb korosztály, a tizennyolc–huszonöt éveseké a legkevésbé mozgósítható. Bár azt, hogy a mostani választáskor mennyire sikerül megszólítani őket, egyelőre nem lehet tudni.

Kérdésünkre azt is elmondta, a szavazóhelyiség a megszokottnak megfelelően az önkormányzati hivatal épületében lesz, a Szent Imre tér 1. szám alatt. A rendes szavazási időben, reggel 6 órától este 7 óráig lehet leadni a voksokat. Teljesen ugyanaz lesz a menetrend, mint a rendes önkormányzati és országgyűlési választásoké. Mozgóurnát kérésre biztosítanak, tette hozzá Horváthné Tóth Valéria jegyző.

Három jelölt indult októberben

A 2019. október 13-ai önkormányzati választáson három személy jelöltette magát a polgármesteri címért: Selmeci László hivatalban lévő polgármester, Horváth Lajos és Fogari Attila. Akkor 188, 188, illetve 10 érvényes szavazatot szereztek, ami az érvényes szavazólapok 48,7 illetve 2,59 százalékát jelentette. Gyulajon a névjegyzékben lévő választópolgárok száma 650 fő volt. Az urnában lévő, lebélyegzett szavazólapok száma összesen 389, a választáson a gyulaji választópolgárok 59,85 százaléka jelent meg tehát. Nem szavazott 261 ember. A képviselő-testületbe az egyéni listás választás alapján Hajda Zoltánné, Herczeg Ferenc, Horváth Lajos és Becker Tamás jutott be, 234, 196, 184, illetőleg 172 érvényes szavazattal, azaz az érvényes szavazatok 60,94, 51,04, 47,92 és 44,79 százalékával.

Borítóképünkön Selmeci László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában