elismerés

2020.02.22. 07:00

Az egyesület tagjai értékteremtő munkát végeznek

Gyermekkoruk meghatározó helyszínét óvják, szépítik a sárszentlőrinc-uzdiak. Munkájukat különdíjjal ismerték el.

Hanol Erzsébet

20200204 A Tolna Megyei Önkormányzat, nagyra értékelve a civil szféra – és az ezen szervezeteket segítő mecénások – a megye közéletében betöltött szerepét, minden évben átadja Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete, illetve a Bazsonyi Arany Mecénás díjat. Előbbit a Nagycsaládosok Tolnai Egyesülete, utóbbit Sebestyén Lajos érdemelte ki. Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete különdíját a Sárszentlőrinc-Uzdért Egyesület kapta. A díjátadó Szekszárdon a Vármegyeháza dísztermében volt. A képen a különdíjas udziak Makovics Kornél fotója Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete különdíját kapta a Sárszentlőrinc-Uzdért Egyesület. Az elismerést Sátor Géza, Sárszentlőrinc polgármestere nemrégiben vehette át a Vármegyeházán, a megyei civil díjátadó ünnepségen. A szervezet – az Uzdi Diákok Baráti Társaságával szorosan együttműködve – a Sárszentlőrinchez tartozó uzdi falurészen élőkből alakult, értékteremtő tevékenységükben pedig sok falubeliben partnerre leltek. A ma már nyugdíjas korú uzdi öregdiákok erősen kötődnek gyökereikhez, és kötelességüknek érzik, hogy visszaadjanak valamit abból, amit gyermekkorukban a falujukban élőktől, szüleiktől, tanítóiktól kaptak.

Az elszármazottakkal együtt összefogtak régi iskolájuk, óvodájuk területének gondozásáért. Az elmúlt években több száz fával, bokorral, évelő növénnyel gazdagították az épületek környezetét, és munkájukat töretlenül folytatják. Az egykori Fördős Kúria, a későbbi iskola ma ifjúsági szálláshely, területét kerítéssel vették körbe, átalakításokat végeztek, dolgoznak a rendbetételén. Az elkötelezett faluszépítők többfunkciós közösségi teret, parkot hoztak létre. Tanítóik emlékét fák és emléktáblák őrzik, és az önkénteseknek arra is van gondja, hogy folytassák a kilencvenegyedik életévében járó egykori igazgató-tanítójuk, Renkecz József által évtizedeken keresztül gyűjtött helytörténeti tárgyak rendezését, állagmegóvását. Emellett részt vállalnak a gyűjteménynek helyet adó épületrész helyreállításában is. Az értékteremtő és megőrző munkán túl búcsút és falunapot rendeznek minden évben, valamint gyermektábort is szerveznek.

Tevékenységüket több sikeres pályázat segíti. Az Emberség Erejével Alapítványtól elnyert összegnek köszönhetően egy nagy méretű rendezvénysátrat és ahhoz sörpadokat, valamint egy mobil hangosító berendezést vásároltak, illetve az ifjúsági szálláshelyhez tartozó ebédlő elhasználódott nyílászáróit cserélhették ki.

A MOL által kiírt „Helyi Érték Program” pályázaton elnyert támogatás révén szintén az ifjúsági szálláshelyet tudták szépíteni. A pénzt területrendezésre fordították, több száz fát ültettek a parkban, ami így az énekesmadarak számára is kedvelt költőhellyé vált. A siker azt is jelenti, hogy az idei pályázatra is jelentkezhetett az egyesület. A „Közösségi összefogással környezetünkért, jövőnkért” elnevezésű pályázatról szavazás dönt majd.

Legutóbb a Tesco „Ön választ, mi segítünk” nevű kiírásán lett második a Sárszentlőrinc-Uzdért Egyesület és az Uzdi Diákok Baráti Társasága. Az így elnyert 200 ezer forintot az egykori iskola és óvoda területének zöldítésére, illetve Renkecz József helytörténeti gyűjteményének rendezésére fordítják.

Borítókép: A Sárszentlőrinc-Uzdért Egyesület néhány tagja a díjátadó ünnepségen. Az emléklapot Sátor Géza polgármester tartja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában