előadás

2020.02.01. 15:15

Robotokról szólt a jogász előadása

TN

Forrás: Shutterstock

Dr. Kocsis Csaba jogász előadását hallották legutóbb a kölesdi népfőiskolások Homo sapiens 2.0: az emberszerű robotok joga(i) címmel, írja a Közéleti.hu.

Mint elhangzott, az első gépek még vásznat készítettek, ma már a gépeket is gépek gyártják. Ehhez már nem elegendő maga a mechanikus szerkezet, szükség van egy vezérlő egységre, amellyel a gép előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására. Tágabb értelemben ezeket az elektromechanikai eszközöket nevezzük robotoknak. Szűkebb értelemben a robot az ember mintájára készített gép, amely képes az embert kiváltani. A hallgatók megismerték a robotika három alaptörvényét, amely Isaac Asimovtól származik.

A kölesdiek megismerték „SOPHIA”-t, a mesterséges intelligenciájú robotot. Sophia processzorai segítségével szinte bármilyen témában tud emberekkel beszélgetni, sőt, az értelmet igénylő feladatok megoldásán túl képes választ adni, processzorai segítségével az érzelmekre reagál, (persze azokat átélni még nem tudja), felismeri az arcokat, gesztusokat, arcjátékot tud értelmezni.

Ezt a humanoid robotot a hongkongi Hanson Robotics kutatói állították elő, két évvel ezelőtt pedig szaúdi állampolgárságot kapott, ezzel Sophia lett az első nemzeti állampolgársággal bíró mesterséges intelligencia.

A ROSA nevű, csúcskategóriás idegsebészeti robottal először végeztek Magyarországon agyműtétet, amely az egész kelet-közép-európai régióban egyedülálló beavatkozás volt.

A sebészetben a robotok nem vetélytársak, hanem egyszerűen csak társak, velük töredékére csökkenthető egy kényes beavatkozás ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában