megmérettetések

2020.03.13. 11:30

A Garayban határon túliak is vetélkedtek

Kárpát-medencei diáktalálkozó zajlik a Garay János Gimnáziumban. A rendezvény március 11-én kezdődött és ma ér véget, versenyei már le is zajlottak. A Garay itt is sikereket ért el.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A szerdai Megyei Szilárd Leó Fizikaversenyen három kategória volt: a 11. és a 12. osztályosoké, valamint egy csapatverseny. Összesen kilenc – három-három arany, ezüst és bronz – érmet lehetett szerezni. Ebből nyolcat a Garay János Gimnázium zsebelt be; egyetlen bronzot engedett át másnak. A versenyt egyik évben a paksi Energetikai Szakgimnázium és Kollégium, másik évben a Garay János Gimnázium tartja, idén utóbbin volt a sor.

A csütörtöki „Az én Pannoniám” Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyre három művel kellett készülni: egy trianoni témájúval, egy Tolna megyei költő vagy író művével és egy szabadon választott magyar irodalmi alkotással, ismertette Báló Marianna, a Garay Gimnázium dráma- és könyvtárostanárnője. Huszonegy diák szerepelt a döntőn.

Az ugyancsak csütörtökön tartott Kőrösi Csoma Sándor Kárpát-medencei földrajzverseny főszervezője Huszárik Imre, a Garay János Gimnázium igazgatóhelyettese és földrajztanára volt. Mint ismertette, ez a verseny huszonhatodik alkalommal valósult meg.

Tematikailag minden évben más-más országra fókuszál, most éppen Románia állt a középpontban. Változatos a kihívás. Volt például idegenvezetési feladat, amikor egy megadott útvonalon virtuálisan végig kellett menni busszal, és be kellett mutatni az utasoknak a látnivalókat. A tippmix során pedig mindenféle őrült statisztikai adatokra kérdeztek rá, melyeknek egy gyerek biztos nem tudott utánanézni, csak tippelni lehetett. – Ez nem egy hagyományos feladatsor, hanem játékos vetélkedő – mondta Huszárik Imre igazgatóhelyettes.

 

Harmadszor is Papán Attila nyerte a földrajzversenyt

A vers- és prózamondó verseny fődíját Simon Petra Csenge, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium diákja kapta, nívódíját a garays Sándor Zsigmond. Közönségdíjat szerzett Türei Márk, a Patkós Irma Művészeti Iskolából. A földrajzversenyt harmadszor is ugyanaz a diák nyerte: Papán Attila, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium képviseletében. Ambrus-Sánta Benedek érte el a második helyezést, ő a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tanul. A harmadik Kiss Ernő, a Szent István Gimnázium diákja lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában