Ragyogj kékben!

2020.04.02. 20:00

Autista gyermekben is ott van a kis angyal

Ma van az autizmus világnapja, de a járványveszély miatt mindenütt elmaradtak a nyílt színi rendezvények. Vizdár-Lőczi Gizella, az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy még a jótékonysági estjüket is lemondták.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Magyarországon közel 160 ezer ember él úgynevezett autizmus spektrumzavarral. SzekszárdBonyhádPaks térségében mintegy ötven családdal vannak kapcsolatban, de Vizdár-Lőczi Gizella biztosan tudja, hogy ennél jóval többen vannak. Akadnak, akik a nyilvánosság előtt nem vállalják, hogy gyermekük ezzel az idegi-fejlődési rendellenességgel küzd.

– Nekem két gyermekem van, mindkettő autista – közölte az egyesület elnökségi tagja. – Ez a tény nyilvánvalóan felülírja az ember szokványos életét. Ez nem jelenti azt, hogy mindennapjaink ne mosolygósan és boldogan telnének. Mindkét gyermekben, miképpen valamennyi autista gyermekben, ott bujkál egy kis angyal, csak tudni kell előcsalogatni. Nem tagadom, hogy van bennünk némi aggodalom is: majdan a jövőben mennyire lesznek képesek önálló életre...

Vizdár-Lőczi Gizella akár csak az elmúlt évtizedre visszatekintve mindenesetre azt érzékeli, hogy az autizmus megítélésében tapasztalható kedvező elmozdulás. Ma már a korábbihoz képest ritkább az a riadalom, ami egy-egy autista gyermek láttán hatalmába kerítette a külső szemlélőt. Ebben az elfogadó magatartásban, annak megerősödésében jelentős szerepe van az éppen tíz esztendeje megalakult Esőmanóknak. Nemcsak a nevelés, oktatás, képességfejlesztés, életvezetés területén adott, egyébként alapvető fontosságú szakmai segítségnyújtással, hanem azzal is, hogy rendezvényeibe bevonja az egyesületen kívüli érdeklődőket is, megnyerve őket a közös ügynek.

Segítség intézményesített módon

– Régi álmunk lehetőleg Szekszárdon vagy környékén egy fejlesztő központ, valamint lakhatásos foglalkoztatást biztosító hely létrehozása autisták számára – engedett betekintést terveikbe Vizdár-Lőczi Gizella. – Ez talán több is mint álom, hiszen már létrehoztunk egy olyan alapot, mely az említett célok megvalósítását szolgálja. Ez az oka annak, hogy lehetőleg minél kevesebbet költünk és takarékosságra törekszünk. Az említett helyszíneken szakemberek alkalmazásával tárulnának új életlehetőségek az autisták elé.

Borítókép: Vizdár-Lőczi Gizella két gyermekével, Vandával és Zéténnyel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában