online oktatás

2020.04.01. 17:30

Digitálisan tartják meg a művészeti órákat, edzéseket is

Nemcsak az általános- és a középiskolai tanórák zajlanak online, sokszor az egyéb elfoglaltságok is. A művésztanárok, edzők skype-olnak, messengereznek, videókat, edzésterveket küldenek a gyerekeknek.

Budavári Kata

Fotó: Budavári Kata

– Nem bocsátható vizsgára, legfeljebb a tantestület engedélyével a művészetoktatásban az, aki az órák harmadáról hiányzik. Nálunk már március 12-én, 13-án megtartották az órák hatvanöt százalékát – mondja Fricz Józsefné, a tolnai Fusz János zeneiskola tagintézmény-vezetője. Állítása szerint általában igaz, hogy a tavaszi szünetig leadják az éves tananyagot, a vizsgaidőszak pedig május 15-étől elkezdődik. Év végén sok a kirándulás, a program, ezekkel pedig egy átlagos tanévben számolnia kell a zenetanároknak.

Ez viszont nem egy átlagos tanév. A művészeti oktatásban is átálltak a digitális tanításra. A tolnai zeneiskolában az a gyakorlat, hogy hetente egyszer skype-on, messengeren tartanak órát a növendékeknek, egy másik alkalommal pedig elküldik a tanulnivalót.

Fricz Józsefné szerint szem előtt kell tartani, hogy nem lehet stresszelni sem a gyerekeket, sem a túlterhelt szülőket. Mint mesélte, van olyan anyuka, aki négy gyerekkel van otthon, távmunkában dolgozik. Általában elmondható, hogy a már megtanult dolgokat kell gyakoroltatni. Sokszor a lelkesedést kell megőrizni a gyerekekben. Ez nem csupán a zeneiskolások, de a sportolók esetében is igaz. Épp ezért a tananyag és az edzésterv mellett a tanárok, edzők üzenetében az egyik legfontosabb üzenet a bátorítás.

A tolnai zeneiskola vezetője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nagy kérdés, miként zajlik majd a beiratkozás, miként érik el a leendő elsősöket, hiszen most nem mehetnek az óvodákba, iskolákba hangszerbemutatót tartani.

A leleményesség segíthet

Az edzők, tanárok leleményesek, és olyan gyakorlatsorokat állítanak össze, amelyekkel megőrizhetik tudásukat, erőnlétüket a gyerekek. Valkainé Daczó Esztertől, a PTE IGY Gyakorló Általános Iskola Táncművészeti Tagozatának művészeti vezetőjétől megtudtuk, az aktuális anyagot videón küldik el a növendékeknek. Emellett a nagyobb lányok haladnak a tánctörténetben, most például Dienes Valéria tevékenységével ismerkedtek meg. Földi Béla online táncóráiba pedig minden lány bekapcsolódhat, és a koreográfiákat is gyakorolják a gyerekek. Hozzátette, hogy a tánccal a gyerekek levezetik felesleges energiájukat és a feszültséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában