Első kézből informálódik a mőcsényi polgármester

Mőcsény polgármestere a járványveszély óta mindig tesz egy kört autójával a faluban. Megáll a porták előtt, és az egészségügyi előírások betartása mellett elbeszélget a kertekben foglalatoskodó helybeliekkel. Közérzetükről első kézből szerez információkat.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Miként éli meg a bezártságot egy nagyjából négyszázas lélekszámú kistelepülés? – Fegyelmezetten – válaszolt a kérdésre Krachun Elemér. – Nálunk mindenki megértette, hogy otthon kell maradnia. Nem is volt szükség külön rendeletek meghozatalára.

Viszont szükség volt a mindennapi élet megszervezésére. Mőcsény a korlátozások ellenére is képes biztosítani a zökkenőmentes ellátást a rászorulóknak. Főleg az idősebb korosztályról van szó, de ha úgy adódik, bárki igényelheti a segítséget.

– Körútjaimon mindenkit arra biztatok: ha bármi gondja van, szóljon, mert csak úgy tudunk intézkedni – mondta a polgármester.

A mőcsényi vegyesbolt reggel fél hattól délután fél ötig tart nyitva. A korlátozások óta a leggyakrabban itt megforduló „vásárló” a falugondnok. Az előre elkészített – a telefonon megrendelt – csomagokért lép be, azokat házhoz szállítja, a pénzt pedig visszaviszi a boltba. Gördülékenyen működik a gyógyszer beszerzése is, azzal a különbséggel, hogy az orvosság Bonyhádról érkezik. Aki pedig ebédet kér, délben már neki is állhat elfogyasztani a bátaapáti óvoda konyhájáról azon melegében Mőcsénybe szállított menüt.

Maszk és fertőtlenítő személyesen

Krachun Elemér nyugtázza, hogy akadnak települések, melyek mostanában biztosítanak maszkokat a lakóknak.

– Mi ezt itt Mőcsényben már rég megtettük – jegyezte meg. – Az önkormányzat ingyenes juttatásaként minden háztartás kapott egy szájmaszkot, emellett valamennyi hatvanöt év feletti személy kézfertőtlenítőt is. Ezeket az eszközöket a polgármester vitte ki a házakhoz, ezt az alkalmat is felhasználva a személyes kontaktusra, néhány megnyugtató mondatra. A hivatal fertőtlenítő szert is vásárolt. Ha valaki azt tapasztalja, hogy a mőcsényi vasútállomás és buszmegálló pára felhőbe burkolózik, ne ijedjen meg: a napi fertőtlenítés zajlik.

Borítókép: Müller Róbert közmunkás előírás szerint fertőtleníti a mőcsényi buszmegállót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában