Saját tervezésű fotokatalitikus reaktorban szaporítja az algát

Vírusölő és immunrendszer-erősítő táplálékkiegészítő készítmények előállításával foglalkozott az utóbbi időben Tőzsér Béla. A szekszárdi bioenergetikai mérnök laboratóriuma a klímavédelemmel, bioenergetikával és körforgásos gazdasággal foglalkozó hazai és külföldi egyetemisták gyakorlati képzőhelye.

Wessely Gábor

– Mióta folytat kutatásokat?

– Már 1974 óta foglalkozom mikroorganizmusok környezetvédelmi célú szaporításával, biológiai szennyvíztisztítással, levegőminőség-javítással, levegőszűrésre alkalmas biofilterekkel – mondja Tőzsér Béla. – Harminc évvel később, 2006 táján kerültek a látókörömbe a mikroalgák. Ezek kiválóan alkalmasak az üvegházhatású gázok, elsősorban széndioxid lebontására, átalakítására, ártalmatlanítására. S még valamire felfigyeltem: az archaeáknak nevezett ősbaktériumokra, amelyek például a szennyvíziszap kezelésére rendkívül alkalmasak. Ezek még az algáknál is korábban, 2,7 milliárd éve jelentek meg a Földön. Ez egy nagyon szerteágazó kutatási terület. Foglalkoztam környezet- és klímavédelmi, bioenergetikai, kozmetikai, finomvegyészeti felhasználási lehetőségekkel, bioüzemanyag, bioműanyag előállításával, aztán a takarmány célú, a funkcionális élelmiszer, a táplálékkiegészítő és a gyógyászati alapanyag jellegű hasznosítás kidolgozásával.

– És hogyan jött a képbe a vírusölő hatás?

– Immunrendszer-erősítő készítmények előállítása mindig is érdekelt. A mikroalgák és archaeák szaporítására már évekkel ezelőtt nagy hatékonyságú dinamikus fotokatalitikus reaktorokat terveztem (laboratóriumi méretekre), és kidolgoztam az üzemi, üzemkomplexumi, ipari parki létesítmények megvalósításához kapcsolódó mérnöki eljárásokat és beruházási programokat. A koronavírusos megbetegedések jelentkezésekor a vírusölő táplálékkiegészítő készítmények előállításának előkészítésére koncentráltam. A termékek szaporító törzskultúráinak szelektálását elvégeztem, a gyártó kapacitások tervei előkészítettek, pénzügyi fedezet rendelkezésre bocsátásával és stratégiai fontosságú minősítéssel gyorsan engedélyeztethetőek, aztán a beruházások kivitelezhetők. A termékek – ellentétben a vakcinákkal és gyógyszerekkel – nem igényelnek további kutatásokat, teszteléseket, törzskönyvezéseket, így gyorsan forgalomba hozhatók, és a kapacitástól függően, sok ember védettségi állapotán javíthatnak, illetve a betegek diétájának összeállításához felhasználhatók.

– Konkrétan mire kell itt gondolni: tabletta, kenőcs, ital?

– A készítmények előállíthatók tabletta, kapszula, por, folyadék, szuszpenzió formájában, különböző kiszerelésekben. A jelenleg forgalomban lévő hasonló termékek iránt nincs nagy bizalom, mert azok többnyire szennyezettek; nyílt berendezésekben állítják elő őket Kínában, Indokínában. Ezért és persze a világjárvány miatt felfokozott kereslet miatt is érdemes lenne belekezdeni a hazai termelésbe, a bel- és külpiaci értékesítésbe. Nekem van két kiscégem, de azok nem termelő vállalatok. Kutatással, a gyártó kapacitások megtervezésével, beüzemelésével és a működés felügyeletének mérnöki munkáival tudunk foglalkozni.

– Mi lesz, ha eltűnik a koronavírus, és itt marad az immunerősítő, vírusölő készítmények gyártósora?

– A járvány elmúlása után a gyártó kapacitásokat egyéb táplálékkiegészítők előállítására vagy sportolók étrend-kiegészítőinek készítésére lehet használni. Tegyük hozzá, hogy a vírus mutálódhat, visszatérhet, ezért célszerű gondoskodni arról, hogy a lakosság immunrendszere mindig megfelelően erős legyen.

Funkcionális élelmiszerek előállításán is dolgozik

Tőzsér Béla 1948-ban született Gyergyóalfaluban. Diplomát szerzett a Jászvásári Műszaki Egyetemen (1971), a Veszprémi Egyetemen (1989), Párizsban (1994) és a gödöllői Szent István Egyetemen (2002). Magyarországra 1988-ban települt át, családjával, először Szolnokra, majd Szekszárdra. Kutatói és oktatói tevékenységet folytató bioenergetikai mérnök. Már közel húsz külföldi és jó néhány hazai diák készítette nála a diplomamunkáját. Az utóbbi időben a mikroalgák és archaeák felhasználhatóságát vizsgálja, a klímavédelemtől a funkcionális élelmiszerekig. Ez utóbbiak a modern táplálkozáshoz szükséges enzimeket, zsírsavakat, vitaminokat, mikroelemeket tartalmazó készítmények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában