Többen igényelnek meleg ételt a központtól

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött archív kép

Immár ötszázhúsz szociális rászorult napi egyszeri melegétkeztetéséről gondoskodik a koronavírusjárvány-időszakban a Tamási és Környéke Szociális Központ. A szolgáltatást Pári, Tamási, Hőgyész, Kalaznó, Dúzs, Ozora, Nagykónyi, Nagyszokoly, Újireg, Magyarkeszi és Felsőnyék telephelyeken biztosítják. A Tamási és Környéke Szociális Központ tamási kistérségben tizenöt településen lát el étkeztetést, házi segítségnyújtást, nappali ellátást, demens nappali ellátást.

Fenntartójuk a DÁM Önkormányzati Társulás. Család- és gyermekjóléti szolgálat minden településen, a Család- és Gyermekjóléti Központ Tamásiban működik.

A napi egyszeri melegétkeztetési igény, amelyben a szociális rászorultak a koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, szenvedélybetegségük, vagy hajléktalanságuk miatt részesülnek, a közelmúltban jelentősen megnövekedett. A járványveszély miatt az ételeket kiszállítással juttatják el. A hagyományos ételhordókat eldobható, egyszer használatos műanyag dobozokra cserélték. Az ezzel járó költséget átvállalták az önkormányzatok.

Házi segítségnyújtást kétszáznyolcvanhárom idősnek biztosítanak. A járványveszély miatt csak a bevásárlást, gyógyszerkiváltást, postai ügyintézést látják el. Több hozzátartozó a veszélyhelyzet idejére szünetelteti a szolgáltatást. Nappali ellátást nyújtó intézményeik Pári, Ozora telephelyeken harminc, Hőgyészen negyven férőhelyesek. Magyarkeszi telephelyen és Tamási székhelyen harminc fő befogadására alkalmas idősek klubja működik. Tamásiban hét demensnek biztosítanak nappali ellátást. A járványveszély miatt nappali intézményeikben bejárási tilalmat rendeltek el, az ellátottakról otthonaikban gondoskodnak. A dolgozók kötelezően védőfelszerelést használnak, annak biztosításában a tamási önkormányzat segít. Az intézményben a járványveszély alatti teendők, intézkedések részletesen szabályozott belső utasítása szerint járnak el. Tamásiban nincs idősek otthona. A hatvanöt év feletti, vagy krónikus beteg embereknek az önkormányzattal együttműködve segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában