A felzárkóztatást és a felügyeletet is szervezik az iskolák

Tart még az online oktatás június 15-ig, ugyanakkor lehetőség van arra, hogy az osztálytanítók, illetve a szakos tanárok kiscsoportos oktatásra, egyéni korrepetálásra behívják azokat a tanulókat, akik felzárkóztatásra szorulnak.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Már kiküldtük a szülőknek a tájékoztatást arról, hogy kis csoportban felzárkóztató foglalkozásokat tarthatunk – mondta Pulainé Galambos Erika, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola intézményvezetője. Szerinte iskola és iskola között nagy lehet a különbség. Ott, ahol több az olyan hátrányos helyzetű gyermek, aki nem rendelkezik digitális eszközzel és interneteléréssel, nagyobb szükség lehet a korrepetálásra. A másik eset, ha a gyerek vagy a szülő nem vette komolyan azt a tényt, hogy szorgalmi időszak van.

Ebben a paksi iskolában viszont lényegében minden gyermeket elértek, napi kapcsolatban állt pedagógus és tanuló. A vezető tájékoztatása szerint kollégái inkább azokat a gyerekeket hívják be, akiknek érzésük szerint egy-egy anyagrész elsajátítása nehezebben ment. Náluk elsősorban felsősöknek ajánlják fel ezt a lehetőséget, egyszerre egy csoportban háromnak, négynek. Emellett az elsősök jöhetnek még leginkább számításba, esetükben a tanítók arra lehetnek kíváncsiak, mennyire megy a számolás, az írás, miként kanyarítják a kis kezek a betűket. Ez még nem száz százalék, Pulainé Galambos Erika inkább csak tervekről beszélt.

Botos Ilona, a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola vezetője arról tájékoztatott, elsősorban a felügyeletet szervezik, hogy a szülők egy kicsit fellélegezhessenek, hiszen előfordulhat, főként már a következő hetekben, hogy lesznek, akik nehezen tudják megoldani csemetéjük elhelyezését. Mivel a digitális oktatás megy tovább, a pedagógusoknak meg kell majd osztaniuk az erőiket a következő két hétben. Néhány esetben maga az igazgató rendelkezik tanulók behívásáról. Ezeknek a gyerekeknek egy része ellazáskodta az elmúlt heteket, de vannak olyanok is, akik valóban komoly indok miatt maradtak le, és felzárkóztatásra szorulnak.

Más a korrepetálás, más az ügyelet

A tanítók, tanárok, esetleg maga az igazgató értesítést küld a szülőnek, illetve a diáknak, hogy kit, mikor hív be a felzárkóztató foglalkozásra. A tanév eredményes befejezése érdekében a szülőknek gyermekeik megjelenését a korrepetálásokon elő kell segíteniük.

Érdemes tudni, hogy a kiscsoportos foglalkozáson való részvétel nem jelenti az egész napos felügyeletet, az óra után a diákok hazamennek. Mindezek mellett június 2-ától indokolt esetben megszervezik az iskolák a tanulók felügyeletét is. A felügyelet azonban nem oktatást jelent, és összevont csoportokban biztosítják. Így a gyermekek megőrzését jó eséllyel nem az osztálytanító látja el.

Nagyobb iskolákban előfordul, hogy minden nap más kollégát osztanak be, elsősorban olyan nevelőket, akikre az online oktatás során már kevesebb feladat hárul. Az intézmények emellett megszervezik a június 15-ével induló klasszikus nyári napköziket is. A június 2-án és a június 15-én induló felügyeletre egyaránt jelentkezni kell, az igényfelmérést az iskolák elkezdték.

Borítóképünkön: Retkes Anett, a szekszárdi Garay-iskola intézményvezető-helyettese egy egyelőre üres teremben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában