Bővül az elérhető egészségügyi ellátások köre

A Tolna Megyei Balassa János Kórház Izotópdiagnosztikai Osztálya csütörtöktől ismét fogadja a betegeket, előjegyzést már lehet kérni. Hétfőtől újra elindulhatnak a fekvőbeteg-szakellátásban a tervezett beavatkozások és a kúraszerű ellátások is.

Brunner Mónika

20200316 Győr Üres kórtermeket rendeznek be, felkészülnek a járványra a Petz Aladár Megyei Kórházban, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A járványügyi helyzet javulásával lehetővé válik az egészségügyi ellátások további bővítése. Erről szól Kásler Miklós miniszter levele, amelyet minden egészségügyi szolgáltató és megyei háziorvos megkapott.

Hétfőtől újraindíthatóak a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatok, a foglalkozás-egészségügyi szűrések, alkalomszerű – például szív- és érrendszeri, szájüregi – szűrések. Ezekhez telefonon kell időpontot kérni, és be kell tartani az előírt megelőző intézkedéseket. Szintén újraindíthatóak a fekvőbeteg-szakellátásban a tervezett beavatkozások és a kúraszerű ellátások.

A betegek ellátásához szükséges feltételeket pedig rugalmas ágykapacitás tervezéssel kell biztosítani. Hétfőtől a koronavírus-betegeknek felkészített ágyak egyharmadát, illetve a rehabilitációs ágyakat már nem koronavírusos betegek ellátására is használni lehet. A járványügyi készültséget viszont fenn kell tartani, hogy ha szükségessé válik, ezek rendelkezésre álljanak.

Hazánkban a vezető halál­okok közé tartozik a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás, ezért az ehhez kapcsolódó járóbeteg-ellátás, a fekvőbeteg kardiológiai osztályok és coronaria, azaz kardiológiai őrzők minél gyorsabb, minél szélesebb körű visszaállítását kérte a miniszter.

Dr. Németh Csaba főigazgató pedig arról értesítette a háziorvosokat, hogy május huszonegytől ismét fogadja a betegeket a Tolna Megyei Balassa János Kórház Izotópdiagnosztikai Osztálya. A vizsgálatokat tegnap óta lehet előjegyeztetni az osztály közvetlenül hívható telefonszámán.

Húsz perccel előbb kell érkezni

A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézetben is szigorú rend szerint vehetik igénybe a betegek a szakorvosi ellátást – olvasható a város honlapján. Ennek értelmében a március tizenhetedike előtt kiadott időpontok érvényüket vesztették, ezért minden esetben újat kell igényelni.

A szakorvosi ellátás jelenleg háromlépcsős: a páciensek először telefonálnak, ezt követően a szakorvos felveszi velük a kapcsolatot, majd ha szakmailag indokoltnak tartja a személyes találkozást, időpontot egyeztet a beteggel. A páciensnek az időpont előtt minimum húsz perccel kell érkeznie. Az intézmény parkolójában található előszűrő sátorban konzultáción vesz részt, amely során a testhőmérsékletét is megmérik. Csak azt követően mehet be a rendelőintézetbe, ahol a védőtávolságot betartva, egyszerre csak egy ember várakozhat a folyosón. Kötelező a szájmaszk használata, ha valakinél nincs, a kórház biztosít számára.

Borítókép: A fekvőbeteg-ellátásban is újra indulnak a tervezett beavatkozások

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában