Érettségi, kicsit másképp: kézfertőtlenítés után, maszkban

A koronavírus járvány miatti helyzet sok mindent felülírt ebben az évben. Közöttük az érettségi vizsgák lebonyolításának rendjét is.

Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A tolnai Szent István Katolikus Gimnáziumban 57-en tesznek érettségi vizsgát ezekben a napokban, hetekben. A fő tantárgyak most mennek le: hétfőn a magyar, kedden a matematika, szerdán a történelem, aztán következnek a nyelvek – Tolnán olasz is –, illetve azok a tárgyak, amelyekből kevesebben vizsgáznak: fizika, biológia, rajz, földrajz stb.

A járvány miatt az alaphelyzet az, hogy írásban vizsgáznak a diákok, szóban nem. Viszont a testnevelésnél szóbeli vizsga lesz, mert az kevésbé rizikós, mint a gyakorlati. Továbbá szóbelizhet két sajátos nevelési igényű fiatal, aki szakértői vélemény alapján felmentést kapott az írásbeli alól.

Azok, akiknek az írásbeli teljesítménye nem éri a 12 százalékot, megbuknak. Akik elérik ezt a küszöbértéket, de nem érik el a ketteshez szükséges 25 százalékot, szóbelin javíthatnak, június közepén. Ők – az igazgatónő Novothné Bán Erzsébet tájékoztatása szerint – kevesen lesznek, járványügyi szempontból veszélyt nem jelentenek.

Az intézmény egyébként felkészült. Megtették a kellő óvintézkedéseket, maszkokat, tisztítószereket kaptak is, vettek is. Az írásbeli vizsgázókat egymástól távol ültetik le: egy tanteremben csak hat érettségiző kerül. A helyüket csak kézfertőtlenítés után foglalhatják el.

Érettségizők a tolnai gimnáziumban. Fotó: Wessely Gábor

Minden rendben ment, az egészségügyi előírásokat maximálisan sikerült betartani, mondta Heilmann Józsefné, a szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatónője a hétfői érettségivel kapcsolatban. A diákok abszolút eleget tettek az óvintézkedéseknek. Nyolc óra után tíz perccel kezdték beengedni őket, a maszk viseléséről mindenki maga dönthetett, a lehetőségekkel a diákok mintegy nyolcada élt. Egy-egy teremben, annak nagyságától függően, nyolc-kilenc diák tartózkodott. A tegnapi napon nyolcvannál többen vizsgáztak középszinten, tizennégyen emelten. Keddre is körülbelül száz érettségizőt vártak, összesen nagyjából háromszázan vizsgáznak a hét első három napján. Ugyanis nemcsak garaysok, hanem emelt szinten külsősök is érettségiznek náluk.

Pozitív élményeket szerzett Sümegi József, a bátaszéki II. Géza Gimnázium igazgatója is. Minden országos és helyi előírást betartottak a vizsga elején és végén is, közölte. Két bejáratot vettek igénybe, maszkot hordtak. Nem volt semmi probléma.

Minden végzősük eljött érettségizni, ez egy osztályt, huszonhét tanulót jelent. Magyarból mindenki középszinten vizsgázott, a többi tárgyból már emelt szintűeket is tesznek. Előrehozott érettségi vizsgák nincsenek ebben a vizsgaidőszakban. Sümegi József úgy tapasztalta, hogy akik hétfőn letudták a magyart, sikeresnek érezték a megmérettetést.

– A szövegértés érdekes témájú volt, a könyvgyártásról és Mátyás király gyűjteményéről szólt, számomra elég jól érthetően. A rövidszöveg-alkotásból én az érvelést választottam, ebben az élsport mellett vagy ellen kellett érvelni (főleg gyerekekre vonatkozóan). A hosszúszöveg-alkotásnál Fekete István Tolvaj című novelláját választottam, mert nekem ez sokkal könnyebb, mint verset elemezni. Összességében jól ment és pozitív kezdés volt a nehéz napokban – nyilatkozta egy szekszárdi tizennyolc éves diáklány.

– Szerintem jól sikerült nekem, nem volt olyan nagyon nehéz. Az időbe is belefértem. Tetszett a novellaelemzés témája. El is fáradtam kicsit – foglalta össze benyomásait egy tolnai, tizennyolc éves lány.

Gyönk A Tolnai Lajos Gimnáziumban hosszabb szervezés előzte meg az érettségi előtti időszakot, a diákokat e-mailben, és a Kréta rendszeren keresztül értesítették a biztonsági intézkedésekről. Mindvégig folyamatos volt a rendőri jelenlét. A szülőknek engedélyezett volt, hogy autóval vigyék a vizsgázókat, kis időre a parkolóban biztosítottak számukra helyet. A diákok beléptetése két bejáraton történt név szerint, meghatározott időpontokban. A belépéskor kötelezővé tették számukra a kézfertőtlenítést, a közösségi helyszíneken a maszk használatát. A tanárok is használják a maszkot, és gumikesztyűt is. Az első napon összesen harminchat diák érettségizett csak középszinten, öt kijelölt teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában