hamarosan elkészül

2020.05.22. 14:00

Június negyedikén ünnepélyesen avatják a trianoni emlékművet

Mintegy hatszázötven­ezer forint és természetbeni adományok gyűltek össze a trianoni emlékmű megépítésére Iregszemcsén. Az alapzata már kész van, a munkákból Tóth Szabolcs polgármester is kiveszi a részét. 

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

A település kilenc üzletében árusított ötszáz forint értékű támogatói kártyából és az Iregszemcse Kultúrájáért Alapítvány számlaszámára érkezett felajánlásokból gyűlt össze a pénz. Az adománygyűjtés tavaly decemberben kezdődött, a lakosság negyede járult hozzá az emlékmű felállításához. Az emlékmű megvalósítását az e célra létrejött Trianon 100 bizottság koordinálja. A helyi civil szervezetek közül az énekkarok, az olvasókör, és a nyugdíjasklub segítette a bizottság munkáját. A talpazat anyagköltsége, az emlékmű helyszínre szállítása az egyik ismert tamási építőipari cég felajánlása. A kőművesmunkákat két helyi kőműves vállalkozó végezte szintén adományból. A koronavírus-járvány miatt a tervezett kiállítás és a Trianonnal kapcsolatos ismeretterjesztő előadások is elmaradtak, de ezeket egy későbbi időpontban megvalósítják.

Június negyedikén, a századik évfordulón a szoborparkban állítják fel az emlékművet, az avatásra testvértelepülésükről, az erdélyi Gyimesközéplokról érkezett volna delegáció, ám a járványveszély miatt ez nem valósult meg.

A lakosság negyede adományozott az emlékmű felállításához (Beküldött képek)

Tóth Szabolcs polgármester jövőbeni terve, hogy minden elcsatolt területről: a Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról és az Őrvidékről is legyenek Iregszemcsének testvértelepülései, ezt a polgármesteri ciklusa végére szeretné elérni. A polgármesteri hivatal épületére már kihelyezték a székely zászlót, és hamarosan a felvidéki zászlót is kitűzik.

A kőművesmunkákat helyi vállalkozók végzik

– A trianoni emlékmű megépülése minden magyar számára fontos, hiszen a nemzet száz évvel ezelőtti megcsonkítása nagy törés volt, amely máig hat. Én egy kicsit tovább mennék, emberéletekről van szó, azokról, akik az első világháborúban feláldozták magukat a hazáért. És nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a békediktátum következtében a Kárpát-medencében több mint egy évezrede élő magyarság ma nyolc országban, szétszakítottan él. Az emlékmű nagy támogatása meglepő, és jól esik számunkra – mondta lapunknak Tóth Szabolcs polgármester, aki szintén vállalt feladatokat az emlékmű építése során.

Az emlékművet egy tamási építőipari cég szállítja a helyére

A Magyar Szent Korona fennhatósága alá tartozó hetvenkét vármegye területéről összegyűjtött földet – a Kárpátia zenekar frontemberének ajándékát – a múlt héten hozta el a fővárosból, melyet az emlékműnél helyeznek majd el. Az ünnepélyes program még nem ismert, de a kétezer-hétszáz fős községben is várják.

Június negyedikén állítják fel az emlékművet a szoborparkban

A trianoni békediktátum aláírásának napját, június negyedikét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az országgyűlés tíz éve, az idei évet pedig a nemzeti összetartozás évének, megemlékezve a századik évfordulóról. A nemzeti összetartozás jelképeként rovásírásos táblákat is kihelyeznek Iregszemcsén. Ezeket is szeretnék a vészhelyzet elmúltával méltó módon felavatni.

Járványveszély, beruházások

Tóth Szabolcs polgármester elmondta, a járványveszély miatt a településen zajló beruházást nem kellett elhalasztani. Az elmúlt időszakot úgy értékelte, a községük jól vizsgázott, azzal együtt, hogy a kastélyparkban találkozó fiatalokkal nehezebb volt megértetni a helyzetet. Koronavírus-fertőzött nincs, nem volt, de néhány hatósági és önkéntes karanténra szükség volt. Sajnos a járványveszély miatt többen kerültek nehéz körülmények közé, így mintegy kétszáz családnak osztottak ki egyszeri segélycsomagot, élelmiszerrel, tisztálkodási szerekkel. Minden lakoshoz maszkot juttattak el, a települést hetente kétszer fertőtlenítik. A járvány megelőzésére az önkormányzat több mint kétmillió forintot költött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában