körkép

2020.05.20. 11:30

Modern játszótereknek örülhet sok gyermek a megyében

Tíz-tizenöt éve még sok esetben az volt a kérdés, hogy az adott játszótér megfelel-e az uniós elvárásoknak. Azóta több településen nem csupán lecserélték az elavult eszközöket, de teljesen új játszótereket alakítottak ki.

Munkatársainktól

Fotó: Mártonfai Dénes

Dunaföldváron amellett, hogy egy iskolai játszótéren lehet kikapcsolódni, illetve mindhárom óvodai telephelyen van egy-egy, nyolc közparki játszótér is szolgálja a gyerekek örömét. Horváth Zsolt polgármester elmondta, hogy ez a szám idén emelkedni fog, a város közigazgatási területén működő Pannonia Bio Zrt. felajánlásának köszönhetően ugyanis egy újabb játszótér épül a Sárga Pincés Gödör területén, míg a Kossuth téren lévő KRESZ-parki játszótér pályázati forrásból megújul. A városvezető hozzátette, hogy a dunaföldvári játszóterek átlagéletkora öt év. Köszönhető ez a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak (JETA), a támogatásával ugyanis a 2010-es évek közepétől elkezdődött a játszóterek modernizációja.

Gerjenben szintén a JETA segítségével újult meg a közelmúltban a központi játszótér, ahol az idősebb gyerekek számára szánt játékokon kívül az egészen kicsiknek is készült játszósarok. A kijárási korlátozás miatt ugyan a hinta és az egyéb kiegészítők felszerelését, a padok kihelyezését későbbre kellett halasztani.

Bátaszék négy játszóteret biztosít a gyermekeknek. A belvárosi a testvérvárosról, Besigheimről kapta a nevét. Ez a játszótér a legfelszereltebb, a szabványoknak legjobban megfelelő, mondta Pap Péter, a BÁT-KOM 2004 Kft. ügyvezető igazgatója. Elkészült tavaly a sportpark, mely része a játszótérnek, itt kültéri fitneszeszközöket szereltek fel. Pap Péter elmondta, van még egy játszótér a Kolozsvári utcában, illetve egy Kövesden és egy Lajvéron. Tavaly másfél milliót, idén ennél is többet költenek karbantartásra, ütéscsillapító felületek elhelyezésére, gumitéglás megoldásokra.

Várdombon egy játszótere van a településnek, a Hegyalja utcában. Régi vágya volt a helyieknek, hogy legyen egy jól felszerelt játszóterük, ahová az anyukák elkísérhetik a kicsiket, illetve a már iskoláskorú gyerekek is szórakozhatnak, mondta Simon Csaba polgármester. A játszótér tíz éve készült el. Minden évben költenek a felújításokra, a játékok javítására. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a falu másik végében is épül majd egy játszótér, de ennek időpontja az idei évi plusz kiadások miatt bizonytalan, mondta a polgármester.

A varsádi játszótér 2002-ben épült a teleház-könyvtár udvarán, de jelenleg elavult kültéri játékokkal várja a gyerekeket. – Két éve Leader pályázatot nyertünk, amelynek köszönhetően nyáron cseréljük le a hat darab kültéri játékot, és közel hárommillió forint értékben telepítünk új lengőhintákat, mérleghintákat és csúszdákat. A játszótér melletti területen pedig szabadidőparkot alakítunk ki kosárpalánkkal, padokkal, asztalokkal – tájékoztatta lapunkat Andrási Zoltánné polgármester. Elmondta továbbá, hogy a játszóteret gyerekek, óvodások, iskolások használják, ám szerdán az óvodaudvaron is elkezdődtek az udvari játékok cseréjét szolgáló munkálatok. Itt mászóvárat, babaházat, csúszdát, lengőhintákat telepítenek, és körülbelül június közepére végeznek. Azután kezdik majd a település játszóterének felújítását, azzal a tervek szerint nyár közepére lesznek készen.

Kedvelt és még épülő, modern parkok a megyeszékhelyen

Kisebb és nagyobb, sokak és kevesek által látogatott játszóteret egyaránt találunk Szekszárdon. Az Energiapark az egyik leglátogatottabb létesítmény sokféle játékkal, ahol gondot időnként az okoz, ha azok, akik a játékok használatából már kinőttek, rongálnak, szemetelnek.

Somogyi Guld Anita és gyermekei, Somogyi Ármin és Ádám a szekszárdi Energiaparkban (Fotó: Mártonfai Dénes)

A Generációk park­ja építése már elkezdődött. Itt a sokféle játék mellett fedett terasz, mosdó szolgálja majd a kikapcsolódni vágyó gyerekek és felnőttek kényelmét. Beszerzés alatt állnak a majdani szőlőhegyi játszótér játékai. Máté Péter, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, nagy hinta áll majd a Lugas és Fagyöngy utcák sarkán, valamint egy olyan kötélpálya is lesz, amely az Energiaparkban már nagy népszerűségre tett szert.

Borítókép: Az új tolnai parkban játszik az ötéves Mátó Richárd és négyéves testvére, Kristóf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában