felújítás

2020.05.31. 15:15

Újra szólhat a harang Belacon

Tolnai Népújság

2020.05.27 Kakasd, Kakasdon megújult egy kápolna melyben egy harang is helyet kapott. A kápolnát Sebestyén Lajos mutatta meg. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Lakossági összefogás révén újult meg Kakasdon, Belac településrészen a Petőfi utcában található harangláb. Mint arról Schellné Simcsik Orsolya polgármester Face­book-posztjában tájékoztatott, ez az 1900-as évek elején épített helyi védett érték már tavaly szép külsőt kapott Kelemen András és családja felajánlásából.

Szép külsőt kapott a harangláb (Fotó: Makovics Kornél)

Hajdanán naponta háromszor harangoztak Belacon is, azonban az utóbbi ötven évben csak akkor, ha temetés volt az itteni temetőben. Nemrég elkészült a harang felújítása, a renoválást Sebestyén Lajos kezdeményezte és szervezte. Egy veszprémi cégnek köszönhetően elkészült az 1850-ben öntött, 125 kilogrammos harang automatizálása. Ehhez előzetesen Simcsik József építette ki a villanyvezetéket. A toronynyílásokra Pásztor József készített galambok elleni védőhálókat, Fábián Árpád a harang tengelyét az új csapágyakhoz igazította. A belaci harangszó – a kakasdi Szent Mihály-templommal összhangban – reggel hat órakor, délben és este hét órakor hallható. A működéséhez szükséges áramot Sebestyén András és családja biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában