mőcsény

2020.06.10. 14:00

Immáron tetszetős a Rózsadomb és térköves a temető

Ki gondolná, hogy nemcsak Budapesten, de Mőcsényben is van Rózsadomb? Igaz, hivatalosan Rózsadomb utca a neve. A település egyik nyugalmas negyedében, enyhén lankás részen található. Szép környék, új házakkal, gépkocsibeállókkal és tükörsima úttal.

Szeri Árpád

2020.05.27 Mőcsény, Krachun Elemér Mőcsény Polgármestere mutatja a új térkővel lerakott temetői járdát. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Krachun Elemér polgármesterrel járjuk be a terepet, nem véletlenül éppen ezt a részt. Ugyanis nem sokkal korábban történt meg a műszaki átadása annak a beruházásnak, melynek eredményeképpen a Rózsadomb a korábbihoz képest is szebb köntöst kapott.

– Útszélesítés, parkolók kialakítása, kapubejárók egységes térkövezése – sorolta az elvégzett munkákat a polgármester. – A TETT támogatásával valósítottuk meg régi tervünket, mintegy tizenhétmillió forint ráfordítással.

A rózsadombi negyed ottjártunkkor mozgalmas képet mutatott. A járványveszély otthon, portáikban marasztalta a tulajdonosokat, akik a nyárias időt kihasználva füvet vágtak vagy lemosták gépkocsijaikat. A Rózsadomb utcából is megközelíthető a község temetője, mely nemrég egy sikeres pályázat eredményeként ugyancsak megújult. Igazi béke szigete a rendezett, füvesített helyszín, mely fölé a fák gyűrűjéből a Szent Péter és Pál templom magasodik. A sírkertbe térköves feljárón megyünk.

– Korábban itt földes út húzódott – mondta Krachun Elemér. – Most úgy készült el, hogy a mozgásukban akadályozottak is használhatják. A járda a templomig tart, a sírok között mindenütt térköves, szilárd burkolat található. Összesen hatmillió-kétszázezer forintot költhettünk erre a munkára.

Mint azt hozzátette, régebben egy-egy kiadós esőzés után a temető látogatói majdhogynem bokáig merültek a sárba. Ez már a múlté. Az egyik út egy kicsiny térbe torkollik. Itt vastag törzsű fák árnyékában öt, környezetbe illő pad kínál alkalmat pihenésre.

A temető előtti részen parkolóterület található, így a sírkert már gépkocsival is könnyen elérhető.

Már hatszor kapott bizalmat

A mintegy háromszázhetven lakosú Mőcsény a Völgység egyik ékköve, rendezett és nyugalmat árasztó települése. Megközelíthető közúton a 6-os főútról Bonyhád mellett letérve, avagy Bátaszék felől letérve az 55-ös vagy az 56-os főútról. Szekszárdról leggyorsabban Szálkán áthaladva érhető el. Külön érdekesség, hogy vasúti megállóhelye is van. Ez a kicsiny falu Kossuth-, Széchenyi-díjas és Sir Geoffrey Jellicoe-díjas személyiséget adott az országnak, az 1919-ben itt született és 2017-ben elhunyt Mőcsényi Mihály kertészmérnök, tájépítész, egyetemi tanár, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozója személyében. Az erre jogosult helybeliek tavaly immár hatodik alkalommal szavaztak bizalmat Krachun Elemér polgármesternek, aki 1998 óta vezeti a községet. Mőcsény az utóbbi években is több jelentős beruházással gyarapodott. Tavaly év elején Potápi Árpád János államtitkár adta át rendeltetésének a megújult polgármesteri hivatalt és orvosi rendelőt.

Borítókép: Krachun Elemér a térköves utakkal ellátott, gondozott temetőben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában