járványügyi beszámoló

2020.06.30. 14:00

Javarészt külföldről hozták a vírust megyénkbe

Az óvatosságnak és a szigornak köszönhető, hogy Tolna megyében csak tizenhárom igazolt beteg volt – mondta dr. Kostyálné dr. Kovács Klára a járványhelyzetről szóló beszámolójában múlt pénteken.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Hosszú kényszerszünet után, múlt pénteken újra ülésezett a Tolna Megyei Közgyűlés. A tanácskozáson többek között beszámoló hangzott el az elmúlt három hónap járvány­ügyi helyzetének történéseiről is. Dr. Kostyálné dr. Kovács Klára, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program bizottságelnöke elmondta, Tolna megyében különösen szigorúak voltak az intézkedések, hiszen több beutazó is érkezett ide Kínából és Olaszországból is. Az érintett személyek fegyelmezetten viselkedtek, és önként vállalták a kéthetes karantént.

Az óvatosságnak és a szigornak köszönhető, hogy Tolna megyében csak tizenhárom igazolt beteg volt (friss fejlemény, hogy kedden reggel tizennégyre emelkedett – a szerk.). Az országban Békésben és Tolnában találták a legkevesebb igazolt fertőzöttet. Dr. Kostyálné dr. Kovács Klára elmondta, volt ugyan olyan hét, amikor megyénkben tizenhét volt a fertőzöttek száma, majd az adattisztítást követően csökkent a szám tizenháromra. Ez azt jelenti, hogy a bejelentett fertőzöttek állandó lakcíme ugyan Tolna megyében volt, de nem itt tartózkodtak, és nem is itt fertőződtek meg. A számokból következik, hogy közösségi halmozódás nem fordult elő megyénkben. A regisztrált betegek többségében külföldi eredetű volt a fertőzöttség, csupán egy beteget találtak, akinél nem tudták megállapítani, hol és kitől kapta el a vírust.

A megyében a szociális otthonok egyikében sem találtak koronavírusra pozitív beteget. A múlt hét végéig az országban 265.129 mintavétel történt, ebből 4123 volt pozitív, mondta a szakember. Tolna megyében kilencszáz felett volt a mintavételszám. Az itt élők felelősségteljesen viselkedtek, a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozók pedig lelkiismeretesen dolgoztak annak érdekében, hogy megállítsák a vírus terjedését.

Megvizsgálták a vírusrészecskék jelenlétét a szennyvízben, a megyében a határérték alattiak a számok – tette hozzá. Dr. Kostyálné dr. Kovács Klára végül elmondta, nagy öröm, hazai siker, hogy elkészült az a gyorsteszt, aminek az érzékenysége nagyon magas. Ez segítheti az oltóanyag-fejlesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában