Hőgyész

2020.07.24. 15:30

A februárban készített szalámikat zsűrizték

Brunner Mónika

A zsűri öt csapat különféle szalámijait értékelte

Fotó: Beküldött fotó

Nemrégiben zajlott azon szalámik értékelése, amelyeket a közös önkormányzati hivatal partnertelepülései, nemzetiségi önkormányzatai által jegyzett csapatok az idei, februári kolbásztöltő verseny során készítettek. Mint ismert, a versenyre öt küldöttség nevezett: Dúzs, Kalaznó, Szakály önkormányzata, Hőgyész és a Hőgyészi Székely Kör, amelyek résztvevőinek csapatonként összesen öt szál szalámit kellett készíteniük. Összesen harminc kilogrammot töltöttek.

– A szalámikat Erdős Károly, hőgyészi lakos, házánál füstöltettük fel, ő ezzel támogatta a rendezvényt. A kész termékeket egy háromfős zsűri értékelte. Gál László, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. munkatársa, településünk lakója, Horváth Zoltán, kurdi lakos, a Hőgyészi Német Nemzetiségi Egyesület elnökhelyettese és Szabó János, akinek településünkön található húsboltja. A zsűri majd egy órán keresztül értékelte az öt csapat különféle szalámijait. Volt olyan töltelék például, amelyet túl fokhagymásnak ítéltek, mondván így könnyen összetéveszthetővé válik a kolbásszal. A szalámiba ugyanis nem szoktak ennyi fokhagymát tenni. Egy másik szalámit pedig túl édesnek találtak, kevés volt benne a paprika, a só, ám a gyerekeknek ideális lehet, hiszen nem annyira fűszeres – mondta Máté Szabolcs polgármester, aki szintén jelen volt a zsűrizésen.

Az eredmény a következőképpen alakult: az első helyezett a Hőgyészi Székely Kör lett, a második helyezést a szakályiak szerezték meg, a harmadik Hőgyész, a negyedik Kalaznó, az ötödik pedig Dúzs csapata lett.

A zsűri öt csapat különféle szalámijait értékelte (Beküldött fotó)

Az eredeti tervek szerint egyébként pünkösdre időzítették a szalámik kóstolását, értékelését, ám mivel a koronavírus miatt több rendezvény, esemény maradt el, és különösen oda kell figyelni a higiéniai körülményekre, ezért most nem volt lehetőség a közösségi kóstolásra, arra egy új időpontot tűztek ki. A legújabb tervek szerint minden helyinek szeptember tizenkettedikén lesz lehetősége meggyőződni arról, hogy melyik a legfinomabb szalámi. Ahogy Máté Szabolcs polgármester fogalmazott hivatalos Facebook-oldalán, nem lesz kolbászból a kerítés, de terveik szerint egy regiment „katonát” készítenek a számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában