szervadományozás

2020.07.30. 11:30

Az elmúlt évben már nem jegyeztek donort Tolnában

Június 17-én elvégezték a tizenegyezredik magyarországi szervátültetést az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) sajtóközleménye szerint. A szervátültetés Tolna megyei helyzetéről kértünk információt.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Az OVSZ nyilatkozata szerint a jelentéseket tekintve Tolna megyéből az elmúlt évben nem jelentettek donort. 2013 és 2018 között ebből a megyéből huszonegy potenciális donorról kaptak jelentést, közülük tizenkilenc esetben megvalósult a szervadományozás. Kórházi bontásban a Tolna Megyei Balassa János Kórház tizennyolc donort jelentett (Szekszárd), amelyből tizenhét esetben valósult meg a szervkivétel, három donort pedig a Dombóvári Szent Lukács Kórház, melyből két esetben ment végbe donáció.

A szervkivételeket tekintve, összesen hatvanhárom szerv, ezen belül harminckét vese, tizenegy máj, hét tüdő, tizenkét szív és egy hasnyálmirigy eltávolítását végezték el. Ebből negyven szervet Magyarországon ültettek be.

A szervátültetéseket tekintve Tolna megye vese és hasnyálmirigy vonatkozásában a pécsi transzplantációs régióhoz tartozik, ahol az elmúlt hét évben kétszázkilencvenkilenc elhunyt donorból történő, és harminchárom élődonoros vesetranszplantációt, valamint huszonhárom hasnyálmirigy-átültetést végeztek el. A Tolna megyében eltávolított vesék huszonöt százalékát a pécsi transz­plantációs régióban ültették be.

Tolna máj tekintetében az országos illetékességgel rendelkező budapesti transz­plantációs központhoz tartozik, itt 2013 és 2019 között ötszáztizenhét májátültetés történt. Szívátültetés vonatkozásában a megye az országos illetékességű, budapesti felnőtt és gyermekszív-transz­plantációs központokhoz tartozik, ahol az elmúlt hét évben háromszáznyolcvan szív­átültetést végeztek.

A Tolna megyében eltávolított donorszívek kilencvenkét százaléka Magyarországon lett beültetve.

Donációs aktivitás szempontjából, az elhunytból megvalósult szervadományozások számát tekintve megyénk 2013-tól a tizennegyedik-huszadik helyen mozog a listán tizenkilenc megye és Budapest éves adatai alapján. 2013-tól, egymillió lakosra számított aktivitás szempontjából pedig a nyolcadik-huszadik helyen.

Kevesebb van

Tolna megye a pécsi transz­plantációs régióhoz tartozik, ahol a vese- és hasnyálmirigyprogram indulása óta összesen ezerkétszázhúsz transz­plantáció történt. 1993-ban végezték az első veseátültetést, azóta ebben a régióban összesen ezeregyszáztizenkilenc transzplantációt (ezerharmincöt elhunyt donorból történő, valamint nyolcvannégy élődonoros) végeztek. A hasnyálmirigy-transz­plantációs program 1998-ban indult, azóta összesen százegy szervátültetést végeztek. Sajnálatos módon 2019-ben nem volt jelentett, potenciális donor a megyében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában