vízimadarak

2020.07.09. 11:30

Etetésük felesleges, és még veszélyes is

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai jócskán eltérnek az énekesmadarakétól.

Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock

A tapasztalatok alapján alapvetően jó szándékú emberek etetik a vízimadarakat, ám nincsenek tisztában azzal, hogy ez felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat. – Arra kérjük az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat – hangsúlyozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Elmondta, hogy a vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai jócskán eltérnek a téli etetőket látogató énekesmadarakétól. A hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” diéta megbetegíti a madarakat. Úgynevezett angyalszárny-betegséget okoz, amely elsősorban a még fejlődésben lévő fiatalokat veszélyezteti, akiknek a nem megfelelő táplálék miatt visszafordíthatatlan csont- és tollnövekedési rendellenességük lesz. Ez röpképtelenséget, közvetve vagy közvetlenül pedig a madár elhullását okozza.

A mesterségesen fenntartott táplálékbőség ráadásul kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, és télen jó eséllyel ezek a madarak fagynak jégbe. Az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt, és az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Az sem mellékes, hogy a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, továbbá szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

A vízimadarak etetése öngerjesztő problémaspirál. A nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes” madarat, tovább etetik őket, így tovább nő a nyári kéregetők száma és még több madárral kezdődik újra a folyamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában