hajlék nélkül

2020.07.28. 11:30

Nyáron is telt ház van a hajléktalanszállón

Nyáron is telt házzal működik a szekszárdi hajléktalanszálló, legfeljebb egy-két hely akad még.

Ihárosi Ibolya

2020.07.06. Kaposvár Napi feladatot adnak a hajléktalanok a kaposvári közterület-felügyelet munkatársainak. A fedél nélküliek egy csoportja a Rippl-Rónai park padjain tölti ideje nagy részét, ami miatt az arra járók több bejelentést is tesznek. A hajléktalanok amellett, hogy alkoholt fogyasztanak, szükségleteiket is a parkban végzik el. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: MW-archívum

Fotó: Lang Róbert

Pár héttel ezelőtt a megyeszékhely belvárosában egy pad előtt feküdt a földön egy hajléktalan. Akik látták, azt mondták, hogy leeshetett, mert előtte a padon látták. Nem tudni, hogy ittas volt-e, vagy rosszul lett, esetleg mindkettő. Valaki felhívta a rendőrség központi segélyhívó számát, a rendőrök nyilván intézkedtek is. Mesélik, hogy ilyen esetekben a biztonság kedvéért általában a kórházba szállíttatják az egyébként is rossz bőrben lévő hajléktalant, aki aztán többnyire, amint jobban lesz, búcsú és zárójelentés nélkül távozik.

Érdekes, hogy eltűnt a megyeszékhely belvárosából az a három-négy hajléktalan férfi, akik korábban rendszerint egész nap rótták a köröket az utcán. Volt, aki rendszeresen egy bolt előtt tanyázott, és akadt, aki meg is szánta, és vett neki némi ennivalót. Bár inkább pénzt szeretett volna kapni. Egyes vélekedések szerint azért tűntek el, mert lementek a Balatonra. No nem éppen fürdőzni, hanem kéregetni. Szüts László, a szekszárdi hajléktalanszálló, rendes nevén Hajléktalansegítő Szolgálat szakmai vezetője szerint ez nem valószínű.

Kérdésünkre elmondta, hogy a hajléktalanszálló többféle szolgáltatást nyújt az arra rászorulóknak. Van nappali melegedő, hajléktalanok átmeneti szállása, éjjeli menedékhely. Húsz férfinak és öt nőnek van hely, a melegedő, illetve a népkonyha ötven-ötven ember ellátását tudja biztosítani.

A kívülálló számára némiképp meglepő, hogy ilyenkor nyáron is gyakorlatilag telt házzal működnek, legfeljebb egy-két hely akad még. Kérdésünkre a szakmai vezető elmondta, a belépés feltétele, hogy az illető legyen rászoruló, és szükséges hozzá tüdőröntgen is. Nem fogadják be azt, aki éppen drogos vagy ittas állapotban van. Ahhoz, hogy ott is maradhasson az illető, képesnek kell lennie az alapvető viselkedési normák, a közösségi együttélés szabályainak és az intézmény házirendjének betartására. Találkozott már diplomás hajléktalannal is, akad, akinek szakmája van, de jellemzően nyolc általánost végeztek, vagy még annyit sem. Akinek az egészségi állapota megengedi, időnként vállal például mezőgazdasági idénymunkát. A fiatalabbak legszívesebben az építőiparban dolgoznak. Mint elmondta, az utóbbi öt-hat évben némiképp csökkent a megyeszékhelyen a hajléktalanok száma. Többségük helybéli vagy a környékről származik, de akadnak, akik messzebbről jönnek, majd általában tovább is mennek.

Hogy kiből miért lesz hajléktalan, arra nem lehet egyértelmű, illetve általános választ adni. Jellemzően több tényező játszik szerepet. Annyi azonban bizonyos, hogy megvannak az előzményei, hiszen nem minden elvált férfi köt ki az utcán. Van, aki azért jár így, mert korábban sem dolgozott rendszeresen, s ezért nem volt, vagy emiatt felbomlott a családja. Az is előfordul, hogy az italozó életmód, az agresszivitás vezet odáig, hogy valaki a szó szoros értelmében elveszíti a lába alól a talajt, feje fölül a tetőt, és minden emberi kapcsolata csődbe megy, illetve megszűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában