újra szól

2020.07.23. 15:30

Rendbe hozatták az 1934-es harangot

Megszólalt a harang. Hosszú ideig hallgatott, de Bucsányi Kálmán restaurálta, s ismét a régi a külleme is, a hangja is. A palánki középiskola 1934-es harangjáról van szó.

Wessely Gábor

Forrás: Wessely Gábor

Tulajdonképpen a fő baj nem is vele, hanem az életveszélyessé vált haranglábbal volt. Tavaly novemberben, amikor a Csapó Dániel nevét viselő iskola alapításának 90. évfordulóját ünnepelték, elhatározták az öregdiákok, hogy rendbe hozatják a szerkezetet.

A felújított haranghoz új harangláb készül (Fotó: W. G.)

Az ötletgazda a 90 éves egykori tanár, Beödők Bertalan volt. A Csapó Dániel Alapítvány számlájára, pár hónap leforgása alatt, több mint hatszázezer forint érkezett. A legnagyobb összeggel Eszterbauer János járult hozzá a felújításhoz.

A szervezésben oroszlánrészt vállalt Bognár Cecil, aki lapunknak elmondta: a kivitelezés háromszázezer forintba került, a többi pénzből térkövezést és más járulékos munkákat végeztetnek.

Most csak kipróbálták a helyreállított haranglábon a restaurált harangot, mely oly’ sok ballagó diákot búcsúztatott az elmúlt évtizedek során. Hivatalos átadása, avatása a szeptemberi tanévkezdéskor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában