könyvek

2020.08.08. 11:30

Egy megbízható arc az utcán, a könyves áruda pultja mögött

Közel harminc éve kezdte Szekszárdon az utcai könyvárusítást Beke Vince. Sok minden változott azóta a társadalmi-gazdasági szerkezettől az olvasási szokásokig. Nem nagy üzlet a konténeres könyvkereskedelem, de szerény megélhetést még ma is biztosít egy harmincezres városban.

Wessely Gábor

A megyeszékhely egyetlen utcai könyvárusa Beke Vince. Idestova 30 éve, 1991-ben kezdett ezzel foglalkozni.

– Műszerész végzettségem van – mondja –, de mindig is könyvmoly voltam. Úgyhogy amikor egy leépítés következtében az utcára kerültem, ott is maradtam, csak másképp.

Mikor kezdett, még a tulajdonosváltásokat kísérő működési zavarok jellemeztek mindent. Az Arany János utcában zárva volt az élelmiszerüzlet – ami mellett helyet kapott –, a Találka téren sem léteztek még a kisboltok és a kiülős vendéglátóhelyek. Lassan, hosszú évek alatt vált ideálissá, bejáratottá a konténeres könyvkereskedés. Ami, először csak adventi időszakban, később állandó jelleggel faházassá alakult.

– Nagy bevétel nem kaszálható – hangsúlyozza –, de alaphangon azért meg lehet élni ebből egy ekkora városban. Mást csinálni nem tudok, nem ostromolnak állásajánlatokkal. Rá vagyok kényszerülve, hogy folytassam, amíg csak lehet. A helyet már ismerik a könyvszeretők, ha innen el kellene mennem, valószínűleg befejezném.

Aztán arról beszél, tévhit az, hogy az emberek nem olvasnak. Változnak a szokások, hol ez, hol az válik felkapottá – krimi, sci-fi, kalandregény, útleírás, sport, művészet, spirituális írások, botránykönyvek –, hullámzik a forgalom, de ha előbb nem, a karácsony előtti időszakban mindig nyereségessé válik a kisvállalkozás. Ő nem az olvasószám-csökkenésétől, inkább a konkurencia erősödésétől tart. Már mindenféle üzletben lehet könyveket kapni. Nehéz a talpon maradás. Hogy sikerül mégis? Erre így felel:

– Szerintem megbízható arc vagyok, és mindenkinek személyre szabott könyvet tudok ajánlani. Sikerélményeim is vannak: a visszatérő kuncsaftok megköszönik a múltkori könyvet, s rám bízzák, hogy milyen újdonságot kínálok nekik.

Zenei pálya a T. Boytól a BTB-ig

Beke Vince 1966-ban született Szekszárdon. Mechanikai műszerész végzettséget szerzett, és a megyei kórházban kezdett dolgozni. Onnan a Gemenc Volánhoz került, majd a kilencvenes évek legelején, egy leépítés következtében munkanélkülivé vált. Akkor kezdett könyvet árulni.

Zenészként is ismert Szekszárd és Bonyhád térségében. Középiskolás korában, a nyolcvanas évek első felében kezdett gitározni a T. Boy nevű formációban. A kilencvenes évek elején, részint párhuzamosan, átfedéssel játszott a bonyhádi Signal zenekarban, a szekszárdi Gázló és az ólommadarakban, valamint a Porig jazzben. Később, hat évig, 2004 és 2010 között a Riff/Raff csapatát erősítette, mely AC/DC-slágereket játszott. A Titanicban 2012-től 2017-ig zenélt. Ez erős korszaka volt, lemezt adtak ki, nagykoncertet szerveztek a sportcsarnokban. Most a BTB (Blues Travel Band) tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában