Maszk védi a dolgozókat, vásárlókat

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a koronavírus-betegek száma Tolnában, de megyénk még így is a kevésbé fertőzött területek közé tartozik. Munkahelyeken, üzletekben érdeklődtünk arról, milyen óvintézkedésekkel védik dolgozóikat. Barsi Péter szekszárdi ékszerész elmondta, eddig is maszkot kellett viselni az üzletekben mind az alkalmazottak, mind a vevők érdekében, és ebben nem lesz változás ezután sem.

Munkatársainktól

20200921_Szekszárd_Barsi Péter ékszerész_Fotó:Mártonfai Dénes_MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint arról tegnap hírt adtunk, kétszáz fölé emelkedett megyénkben az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. A legfrissebb adatokat kedden reggel is közzétette a koronavirus.gov.hu kormányzati oldal, és ezek alapján a frissítést megelőző huszonnégy órában csökkent a regisztrált betegek száma Tolna megyében, a tegnapi kétszázhathoz képest ugyanis hárommal kevesebbet, kétszázhármat mutat a hivatalos vírustérkép (ennek oka általában adattisztítás, melyről itt írtunk bővebben).

Az elmúlt hetekben viszont folyamatosan nőtt az esetszám – a múlt hét volt az eddigi csúcs, amikor hatvannégy fertőzöttet regisztráltak –, de Tolna megye még így is a vírussal legkevésbé sújtott megyék közé tartozik. Csupán Békésben szerepel kevesebb beteg a nyilvántartásban, ott ugyanis eddig százötvenhárom ember tesztje lett pozitív.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Annak érdekében, hogy megyénk továbbra is a legkevésbé érintett területek közé tartozzon, és sikerüljön visszaszorítani a járvány terjedését, a munkahelyeken is külön óvintézkedéseket vezettek be. Megkérdeztük néhány helyen, hogyan óvják dolgozóikat.

Megyénk kiemelt létesítménye a Paksi Atomerőmű, ahol a koronavírus tavaszi megjelenése után több területen bevezették az otthoni munkavégzést, aztán augusztustól lépcsőzetesen tértek vissza a kollégák, ám most újra többen home of­fice-ban dolgoznak – mondta el dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató. Arról is beszélt, hogy a legfontosabb, hogy biztosítani tudják a blokkok üzemeltetéséhez kulcsfontosságú üzemviteli személyzet védelmét. A műszakváltásokat ennek megfelelően alakították át. Emellett két hete elrendelték mindenki számára a maszkviselést, csak az veheti le, aki egyedül ül egy irodában. A konferenciák a személyes találkozók helyett az online térben zajlanak. Mindemellett rendszeres a fertőtlenítés.

Dr. Kovács Antal arra is kitért, hogy mostanáig az atomerőmű tizenhat dolgozójának lett pozitív a koronavírustesztje, néhány fertőződés még a maszkviselés elrendelése előtt történt, a többség viszont a civil életben kapta el a vírust, ketten pedig már visszatérhettek a munkába. Természetesen minden esetben a megfelelő protokoll szerint jártak el.

– Eddig is maszkot kellett viselni az üzletekben, és ebben természetesen nem lesz változás – mondta Barsi Péter ékszerész, az Ékszer-Partner Kft. ügyvezetője. Hozzátette, az eladótérben egyszerre két vásárló tartózkodhat, ha pedig valaki felpróbál egy ékszert, azt csak fertőtlenítés után teszik vissza a pultba. Az ügyvezető arról szintén szót ejtett, hogy a jogszabályi változásokról legkorábban és elsősorban a médiából értesülnek, ami nem szerencsés. De böngészik a kamarai hírlevelet, és aktívak a szakmai fórumokon, igyekeznek minden szükséges információt kellő időben begyűjteni.

Barsi Péter szekszárdi ékszerész Fotó: Mártonfai Dénes

Zsitvai János, a Zsitvai Cukrászda tulajdonosa lapunknak elmondta, két üzletükben, a szekszárdi Dienes Valéria utcaiban és Tolnán a Sport utcában az új intézkedések hétfői életbelépése semmilyen módon nem változtatta meg a munkatársaival az életüket. – Mindent ugyanúgy csinálunk, ahogy eddig. Maszkot eddig is viseltünk a munkahelyen, mostanra már megszoktuk. Bár kényelmetlen ugyan, de kénytelenek vagyunk viselni. A cukrászdákba betérő vásárlóktól fegyelmezettséget tapasztalunk. Mindenki betartja a szabályokat, semmilyen kirívó eset nem történt – mondta Zsitva János.

A szekszárdi Lótuszvirág Vendégház ózongenerátorral hatékonyan védekezik a koronavírus-fertőzés ellen, ismertette az egyszemélyes kft. kapcsolattartója, Halmai Péter. Kézfertőtlenítő is rendelkezésre áll mind a ház munkatársai, mind a vendégek részére.

Egyéb lépésekre egyelőre nem volt szükség. Mindazonáltal a Lótuszvirág Vendégház látogatóinak létszáma is csökkent valamelyest a járványhelyzet következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában