Megyejáró alelnök

2020.09.16. 07:00

Mind a százkilenc település sorsát szívén viseli Orbán Attila

Orbán Attila, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének új ciklusbeli alelnöke sorra látogatta a megye valamennyi települését. Fő célja a településvezetők személyes megismerése volt. Ha mindenkivel kezet rázhatunk, egymás szemébe nézhetünk, jobb partnerek is leszünk – vallja Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke.

Tóth Róbert

2020.09.10 Szekszárd A képen Orbán Atilla a Megyei Közgyülés alelnöke látható. FDotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Orbán Attila sorra látogatta a megye településeit, hiszen azt vallja, jobb partnerekké válhatunk, ha egymás szemébe nézhetünk és kezet foghatunk. Alelnökké választásakor – 2019-ben – azt tapasztalta, hogy már évekkel ezelőtt elkezdődött egy közösségépítő folyamat. – Fehérvári Tamás, a közgyűlés elnöke ugyancsak nagy hangsúlyt helyez a személyes kapcsolatokra. Őt egy közvetlen embernek ismerem, aki széleskörű ismeretséggel bír a megyében – erre törekszem jómagam is. Elismerem és alázattal kapcsolódok ebbe a munkába, hogy folytatódjon a közösségek és a megye kapcsolatának épülése. Tulajdonképpen nem kívánok új dolgokat „feltalálni”, hiszen nagyon jó úton járt a megyei önkormányzat eddig is – mondta.

Orbán Attila első feladatának tekintette, hogy mindenkihez személyesen kopogjon be. Igaz, 109 település van a megyében, új alelnökként mégsem várhatja el, hogy a polgármesterek keressék fel – derült ki szavaiból.

A megyei elöljáró szerint úgy illik, ha ő látogatja végig a vidéket. A gesztusok rendkívüli lényegére hívta fel a figyelmet. Ha személyesen is segítő jobbot nyújthat, akkor szerinte a településvezetők érezni fogják a bizalmat.

– A helyi igények megismerése is fontos szempont volt a látogatások során, de ez inkább a későbbiekben lesz releváns. Amikor már teljes egészében látjuk, hogy mely településnek milyen adottságai, s lehetőségei vannak. Százkilenc különböző szempont van, amiből összképet kell festenünk. Az egység mérvadó, de a különbözőségekben is rejlenek lényegi elemek. Másképp rendezkedik be egy kisváros vagy egy falu, és teljesen eltérő lehet egy zsáktelepülés, vagy az, amelyik a megye peremén fekszik – osztja meg gondolatait.

Az alelnök szerint a falvak és városok többsége legfeljebb a közvetlen környezetét ismeri mélyebben.

Éppen ezért kell a megyei önkormányzatnak átfogó képet alkotnia minden egyes térségről, kvázi felülről szemlélve a folyamatokat.

A megye pedig képes összevetni mindent, és szólni, ha valamely közösség „nagyobbat is álmodhat”, például egy fejlesztés esetén.

– Külön öröm értesíteni egy-egy polgármestert, amikor nyertes lesz a pályázata, vagy lehetőség van újabb fejlesztésre – véli. Majd folytatja: – Most például a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségbe tartozás is magában rejti a gyarapodás esélyét. Tolna megyéből hatvankét település szerepel – a kilencvenkilencből – ebben a kiemelt térségben.

Azoknak viszont, akik kimaradnak ebből a körből, nem szabad úgy érezniük, hogy nincs más lehetőségük. Ezen településekre gondolni fogunk, amikor más fejlesztési kilátások kerülnek elénk. Így lehet elérni, hogy a megye ne szakadozzon szét a támogatások terén – teszi hozzá Orbán Attila. A fejlesztéseken túl a településlátogatások másik hozadéka, hogy – bármily érdekesen hangzik – a megyét befogadják a közösségek.

Orbán Attila azt tapasztalja, hogy egyre több meghívó érkezik, azaz a helyiek szívesen látják vendégül a megyei önkormányzatot. Ha pedig vendégszeretet övezi a közösen eltöltött időt, akkor szorosabbak lesznek a szálak mind személyi, mind szervezeti szinten – véli az alelnök.

– Szívem szerint több időt is eltöltenék egy-egy közösségben. Igazából bármelyikben a százkilencből. Sok esetben tényleg valódi barátságok alakulnak ki, s így még könnyebb a párbeszéd. Az emberek, illetve a kompániák különbözősége, és a közös nevezők is összetartó erőként vannak jelen. Szépen teljesedik ki a helyi öntudatból a közös megyei identitás. Hiszen mindannyian Tolna megyeiek vagyunk, s ennek tanúbizonyságát tesszük, amikor csak lehet. Célunk továbbá, hogy a jövőben ezt népszerűsítsük is különböző marketingeszközökkel – magyarázza az alelnök.

A TOLNA109 koncepció – melyet a közgyűlés idén ciklusprogramjaként fogadott el – egységgé kívánja kovácsolni valamennyi települést és közösségét. Orbán Attila fő feladatának tekinti, hogy a TOLNA109 program beteljesüljön. Sikere akkor garantált, ha nem csupán a legalsóbb, hanem a legfelsőbb szinten is megvan az akarat az egységes, fejlődő Tolna megye felépítésére – hangoztatta.

– A településvezetők örömmel fogadták, hogy egyetlen falu vagy város sem marad ki a terveinkből. Mindemellett a honatyák szintén üdvözölték, hogy minden közösséget felkarolunk. Ha a szándék megvan a gyarapodásra, érdekeink egységbe fűzésére, illetve az erős vidék megteremtésére, akkor a megye dolgozni fog mindezért – mondhatni, a híd szerepét betöltve. Településeink érdekeit szeretnénk képviselni magasabb szinteken. Persze csakis egységesen, Tolna megye nevében, hiszen egy család vagyunk – hangsúlyozta.

Bár többnyire terepen szeret dolgozni, az alelnök irodájának ajtaja is nyitva áll. Szívesen fogadja különböző közösségek képviselőit, hogy egy csésze kávé mellett beszélgessenek a jövőről.

Orbán Attila szerint a nyitottság az emberek ügyeire éppoly fontos, mint egy fejlesztési igény támogatása. Úgy véli, érzékenynek kell lenni minden rezdülésre, ugyanakkor határozottnak és erősnek, ha a közös érdekeink képviseletéről van szó.

TOLNA109

Nagyszabású ciklusprogramot fogadott el a Tolna Megyei Közgyűlés az új önkormányzati érában. Az önkormányzat fő feladatának szabta, hogy megteremtse a megyét alkotó százkilenc település egységét. A teljességre törekvés jegyében kívánja továbbépíteni kapcsolatrendszerét, és magát a vidéket.

A megye az úgynevezett „TOP 2” előkészítését és megvalósítását tervezi a jövőben, hogy további gyarapodás váljon lehetővé. Folytatódik a megye markáns, értékőr tevékenysége is – áll a dokumentumban.

Kilencvenkilenc települést foglal magában a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség, melyet az Országgyűlés idén nevesített törvényileg, és augusztus 4-én már Tanács is alakult az érintett területek szereplőivel Dunaföldváron. A megalakulás helyszíne is jelzi: Tolna megye a térség leghangsúlyosabb szereplője, vélhetően az Atomerőmű fejlesztése okán. Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyék közül szűkebb hazánk hatvankét települése – az összlétszám közel kétharmada – alkotja a térség legnagyobb hányadát. Fehérvári Tamás a Tanács alelnöke.

Borítóképünkön Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában