Polip Ifjúsági iroda

2020.09.28. 14:00

Több mint két évtizede segíti és támogatja a fiatalokat a Polip

A huszonkét esztendős Polip Ifjúsági Iroda évtizedek alatt felépítette hagyományait, és ebben a nehéz helyzetben is próbálja fenntartani azokat – mondta a Polip Ifjúsági Egyesület elnöke, Letenyeiné Mráz Márta.

Foray Nándor

20200923 Szekszárd Szekszárdon a Polip Ifjúsági irodában az egyesület elnöke külföldi diákokkal beszél. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság A képen Letenyeiné Mráz Márta egyesületi elnök Polip Ifjúsági Egyesület (POLIP) tagjai láthatók.

Fotó: Makovics Kornél

Az iroda életében az elmúlt huszonkét év alatt több minden változott. A fiatalok annak idején papíralapon kapták a tájékoztatást például egy-egy oktatási intézményről, utazási lehetőségről vagy további, fiatalokat érintő kérdésekről. Az utóbbi években az információáramlás felgyorsult, hiszen sokan az internetet használják az információszerzés eszközeként. A Polip előnye ezen a téren, hogy rendelkezik megfelelő eszközparkkal, így gyors és naprakész, megbízható információkkal képes ellátni a fiatalságot.

Sajnos az idei járványhelyzet nem kedvezett a közösségi térben való létnek, a közösségi programoknak. A márciusban indult pandémia miatt egy időre a közösségi tér is bezárt, s az online felületre terelődött a kommunikáció.

A nyár végén bizakodtak az iroda munkatársai, hiszen a járvány terjedése lassult, a szigorítások csökkentek. Bíztak benne, hogy a programokat ismét el tudják indítani a fiatalok, illetve az érdeklődők bevonásával. A Nyárnyitónak tervezett, végül szeptember 10-ei Nyárzáró kavalkádot a Szekszárdi Ifjúsági Önkormányzattal (SZIFÖN) közösen szervezték. A célcsoportot Face­bookon, szórólap segítségével, illetve személyes felkeresés útján sikerült elérni, ennek eredményeként az eseményt nagy létszámú közönség látogatta.

Ősszel folytatódik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Helyi Akciócsoportja által is támogatott Ifjúság-közösség-önkéntesség-programsorozat, melynek része többek között az iskolai tanulást segítő korrepetálás, a fiatalok önkifejezését támogató drámacsoport működtetése, angol nyelvi klub, robotikaszakkör. Terveik között szerepel német és francia kulturális bemutató, kézműves foglalkozások szervezése ünnepekhez kapcsolódóan, hangoskönyv készítése, valamint adománygyűjtés a Családok Átmeneti Otthona számára. Ezeket a programokat a helyi és külföldi önkéntesekkel, illetve a SZIFÖN-képviselőkkel közösen valósítják meg.

A fiatalok mobilitását segítik a nemzetközi projektek. Az egyesület Eurodesk (nemzetközi hálózat) partnerként kiterjedt külföldi kapcsolatokkal rendelkezik, több ifjúsági cserét, tréninget, önkéntes programot rendezett a testvérvárosi kapcsolatokra is építve.

A Polip Ifjúsági Iroda 2000 óta fogad önkénteseket külföldről, az idei évben is hat fiatalt várnak az Európai Szolidaritási Testület által kiírt önkéntesprojektbe, ahol szekszárdi és tolna-mözsi óvodák a fogadóhelyek. A szolgálatot teljesítő önkéntesek a szeptember 10-i táncházban a török nemzet legjellegzetesebb táncait mutatták be, de volt már nagy sikerű török ételkóstoló est és ismeretterjesztő társasjátékozás is. Az Erasmus+ stratégiai partnerség tudásmegosztó projektjében három ország – Lengyelország, Románia, Németország – egyetemeivel és civil szervezeteivel működnek együtt. A projektben résztvevők nyitott online képzéseket dolgoznak ki és tesztelnek környezetvédelem témában. A Polip munkatársai a napenergia felhasználását választották, ehhez a témához készítenek előadásokat, szemléltetőeszközöket helyi partnerekkel. Céljuk, hogy a fiatalság megismerje és használja a nap­energia jelentette kincset.

A szervezet nemcsak fogadja a fiatalokat, hanem arra is lehetőséget biztosít, hogy a hátrányos helyzetűek külföldre utazzanak három-négyhetes szakmai gyakorlatra Portugáliába, Olaszországba vagy Németországba.

A Polip rendezvényeinek látogatói között a középiskolások a meghatározóak, ugyanakkor a felső tagozatos általános iskolások és az egyetemisták, fiatal felnőttek is részt vesznek a programokban. Hogy kiből lesz „Polipba járó”, abban nagy szerepe van az ifjúsági irodával történő első találkozásnak, a bevonás módjának és a pozitív megerősítésnek.

A kétéves Tanoda program által hátrányos helyzetű fiatalok kerültek bevonásra, akik bekapcsolódtak a drámacsoport tevékenységébe, és szívesen használják a Polip piactéri közösségi terének eszközeit: Xboxot, csocsót és fejlesztő játékokat.

A Polip partnerségben áll több intézménnyel. Partnerei többek között: a Kék Madár Alapítvány családi napközije, a Waldorf Óvoda és Iskola, a Wunderland Óvoda, a tolnai Szent István Katolikus Gimnázium és a tolna-mözsi Zöldkert Óvoda. Együttműködik a Mentálhigiénés Műhellyel, a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetével, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületével, általános és középiskolákkal, a Babits Mihály Kulturális Központtal és a PTE KPVK-val.

A szekszárdi önkormányzat feladatellátási megállapodás keretében támogatja a Polip Ifjúsági Egyesületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában