felújítják

2020.10.27. 18:10

Beköltözött a szú a Béla téri templom orgonájába

Wessely Gábor

Fotó: Mártonfai Dénes

Elszállították kedden Pécsre, felújításra a Béla téri katolikus templom orgonáját. A munkálatok az ottani szakcégnél, az orgonaépítő manufaktúránál történnek, és várhatóan májusra fejeződnek be. A szakmai irányítást Hajdók Judit orgonaművész, kutató-szakértő végzi.

Koller Tamás, aki 2005 óta szekszárdi kántor, azt mondja, hogy ráfér már a szerkezetre a felújítás. A sípok jelentős része fából készült, itt-ott szuvasodás és beszáradás tapasztalható. A levegőadagolással sincs minden rendben, s már a nem annyira vájt fülűek is hallják, hogy halkul a hangszer és nemcsak zenei hangok jönnek ki belőle, hanem másféle szuszogások, zörejek is.

Budavári Attila pécsi orgonaépítő mester az egyik síppal (Fotó: Mártonfai Dénes)

Utoljára 1989-ben esett át nagyobb javításon az orgona, helyben. Most még nagyobb, teljes körű felújítást végeznek Pécsen, egyházmegyei támogatással. Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen mértékben szabad hozzányúlni egy ilyen 130 éves hangszerhez. Koller Tamás álláspontja szerint a műemlékvédelmi elvárásoknak biztosan megfelel majd a felújított orgona, de a kor követelményeinek nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában