vendéglátás

2020.10.31. 11:30

Ma az is eredmény, ha nincs visszaesés

Kormányzati cél a gazdaság működtetése a járvány második hulláma idején. Kisvárosi szinten hogy állnak a helyi cégek? Ennek jártunk utána Tolnán.

Wessely Gábor

Milyen állapotok uralkodnak egy kisvárosban, a gazdasági életben. Három tolnai cégnél érdeklődtünk.

A Tolnatext Bt., mint ismeretes, műszaki üvegszálas szövetek előállításával foglalkozik. Alapvetően építőipari felhasználásra szállítanak termékeikből, épületek, utak kivitelezéséhez, kilencven százalékban külföldre. Az igazgató, Horváth Róbert tájékoztatása szerint a járvány második hullámának hatása egyelőre nem érzékelhető, nem elemezhető. Természetesen nem zavartalan a termelés és az értékesítés, de az alapanyag-ellátással nincs gond, a megrendelések terén pedig csak az a szokásos visszaesés tapasztalható, amit minden évben megélnek az ilyen építőipari beszállítók: jön a tél, a kivitelezések tavaszig, a fagymentes időszakig szünetelnek.

Az első hullám idején az olasz és a francia piaccal adódtak gondok, ugyanakkor belső keresletélénkülés történt, ami kompenzálta a kiesést. Árbevétel-csökkenésük nem volt. Dolgozókat nem küldtek el, sőt felvettek néhányat a máshol leépítettekből. A létszám stabilan kétszázhúsz fölötti.

A hatszáz embert foglalkoztató Fastron Kft.-nek viszont volt árbevétel-csökkenése a tavaszi időszakban. Emiatt kértek és kaptak munkahelyvédelmi bértámogatást. Főleg járműipari beszállítással foglalkoznak. A cég HR-vezetője, Hikádi Zsófia elmondta, április körül kénytelenek voltak leépíteni száz-százötven dolgozót, de nyár közepétől fokozatosan visszaálltak az eredeti szintre. A munkavállalók egy részének átmenetileg feleannyi feladat­ellátásért, feleannyi bért fizettek, ami, az állami kiegészítéssel 85 százalékos fizetést eredményezett, három hónapon keresztül. Mostanra a mechatronikai gyáregységük megrendelés-állománya az év eleji szintre emelkedett, és a lemez-megmunkálási részlegnél is némi felfutás tapasztalható. A cég termékeinek kilencven százaléka exportra megy, a határok átjárhatók, szállítási nehézségek nincsenek.

Rendezvények nélkül a vendéglátók

Mint mindenütt, Tolnán is a turisztikai és a vendéglátó szektor a vírusválság nagy vesztese. Hámori Attila közel harminc éve alapította testvérével az Alimentál ’91 Kft.-t. A szokásos éttermi működésen túl, közétkeztetéssel, lakodalmak, céges rendezvények lebonyolításával is foglalkoznak A járvány első hulláma idején bevezetett szigorú szabályok miatt drámai visszaesést éltek meg. Az online oktatás következtében az iskolás csoportok elmaradtak, a rendezvények szintúgy. Házhoz szállítással próbálták valamennyire pótolni a bevételkiesést. A harmincas foglalkoztatotti létszám átmenetileg húszra zsugorodott. Szeptemberben újraindult a közétkeztetés, de előfordul, hogy egy-egy iskolai osztály vagy óvodai csoport karanténba kerül, és nem ebédel. Az a la carte étkezés mintegy tíz százalékkal esett vissza, a rendezvények száma pedig továbbra is a nullához közeli. Egy-egy kis létszámú foglalás történik. Ilyenkor már szilveszterig tele szokott lenni a naptárjuk előfoglalásokkal. Most üres.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában