Kegyelet

2020.10.30. 11:30

Méltó környezetben emlékezhetünk elhunyt szeretteinkre

Gyertyák, mécsesek fényei világítják be mindenszentekkor és halottak napján a temetőket. Az imbolygó lángok azt jelzik, hogy a hozzátartozók, barátok, ismerősök lelkiismeretesen ápolják néhai szeretteik emlékét.

Munkatársunktól

Fotó: Makovics Kornél

Nincs ez másképpen a szekszárdi székhelyű Panteon Kegyeleti Kft. által fenntartott és gondozott sírkertek esetében sem. Az elkövetkező időszakban, kiváltképp november 1-jén és 2-án sokan fogják felkeresni a megyeszékhelyen is a temetőket. Miképpen az elmúlt esztendőkben, ez alkalommal is Nyakas Gábor ügyvezetőt kértük arra, hogy ossza meg olvasóinkkal a látogatásokkal kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.

– Még mielőtt ezt tenném, hadd térjek ki arra – miután ez mindenkit érint –, hogy cégünk mindennapi munkáját is kedvezőtlenül befolyásolja a járványveszély – kezdte Nyakas Gábor. – Irodaépületünkben kötelező a maszk használata, legyen szó a munkatársainkról vagy az ügyfeleinkről. Nálunk, tevékenységünk jellegéből adódóan, korábban is gyakori, rendszeres volt a fertőtlenítés, ezt most még sűrűbben tesszük. A létesítményt naponta többször is takarítjuk, külön is figyelünk az ajtók, íróasztalok, kilincsek maradéktalanul steril mivoltára.

Kolléganőnk a közte és az ügyfelek közötti, átlátszó plexi táblának köszönhetően az egyeztetések idején mellőzheti a szájmaszkot. Ez azért is célszerű, mert így elkerülhetőek az ilyen érzékeny percekben a félrehallások. Mivel munkatársaink a temetésre zárt autóban mennek, kötelező részükre a szájmaszk használata. Valamennyi kollégánk rendelkezik a szükséges védőfelszereléssel, úgy, mint overall, kesztyű, lábvédő, ezekből több garnitúra is rendelkezésre áll. A használt védőruhát zsákokba rakjuk és megsemmisítésre átadjuk. Ezután ismét átfogó fertőtlenítés következik.

A munkáltató tehát joggal érzi úgy, hogy megtett minden szükséges óvintézkedést, fegyelmezetten betartotta és betartatja az egészségügyi előírásokat.

A fentieket tekintve tehát az idei halottak napja, bár nem nélkülözi az állandóságot, mégis előrevetít néhány rendhagyó vonást. Az ügyvezető azt tartaná célszerűnek, ha a nem szorosan együtt élő családtagok különböző időpontokban keresnék fel szeretteik sírhelyét. Az ilyen, hullámokban érkező látogatással el lehetne kerülni a zsúfoltságot, a vírusveszéllyel járó, közeli kontaktust.

Az érkezőkre, kalauzolás és egyéb segítő információ biztosítása okán magától értetődően figyelni fog jelenlévő munkatársi gárdájával a Panteon Kft. Emellett közterület-felügyelők, rendőrök is ügyelnek látogatás zavartalanságára.

– A parkolás rendszeresen napirenden szereplő kérdés – folytatta Nyakas Gábor. – Az alsóvárosi temetőt tekintve sok parkolóhely található a sírkerttel szemben, a Béri Balogh Ádám utcában. Az újvárosi temetőnél pedig a benzinkút felőli oldalon is van hely a járművek számára. Mindenkit kérünk a vagyonbiztonság betartására, a kocsiban senki se hagyjon, főleg jól láthatóan ne, értéket. Ezen óvintézkedés betartásával sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Ugyancsak gyakran kérdezik, hogy be lehet-e hajtani autóval a temetőbe? Válaszom egyértelmű: nem. Ha ugyanis ezt engedélyeznénk, akkor felborulna a temető rendje. Tehetünk ugyan kivételt, komoly mozgásszervi bántalmakkal rendelkező személy esetében, de egyébként nem áll módunkban autókat beengedni a temetőbe. A mozgáskorlátozottaktól is azt kérjük, hogy ha tehetik, szombat és vasárnap helyett korábbi napokat válasszanak a főhajtásra. Ügyfélszolgálatunk a munkanapokon nyolctól tizenhat óráig rendelkezésre áll, szívesen segítünk az időpont egyeztetésében.

A kegyeletüket leróni szándékozó rokonokat, hozzátartozókat szépen rendbe hozott helyszín várja. Ez azonban magától értetődő a Panteon Kft. gyakorlatában: a cég az év minden napján ügyel a tisztaságra, a rendre. Ezzel együtt azonban az október hónap mégis a fokozott munka időszaka. A munkatársak szedik a szemetet, gallyazzák a fákat, összegyűjtik a lehullott faleveleket és gondozzák a sírokat. A temetők, mint a béke szigetei, nyitják ki kapuikat és teszik lehetővé, hogy méltó módon idézzük fel azon szeretteink alakját, akik már nincsenek velünk.

Cikkünk a Panteon Kft. támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában