elismerés

2020.10.01. 20:00

Mihalovics Zsolt kapta a Cigányságért Nívódíjat

A Tolna Megyei Cigányságért Nívódíjat vehette át a Megyenapon Mihalovics Zsolt, a Bogyiszlói Zenekar prímása, a Bogyiszlói Általános Iskola ének-zene, illetve a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola népi hegedű tanára.

Hanol Erzsébet

Forrás: Beküldött kép

A díjat a roma közösség érdekében végzett, kimagasló pedagógusi és népzenészi munkája, a térség cigány közösségeinek elhívatott támogatása, a roma fiatalok boldogulása érdekében tett erőfeszítései elismeréseként kapta.

Zenész családba született, hiszen a nagyapja, Orsós Kis János az 1969-ben alakult Bogyiszlói Zenekar prímása volt. Nem mellesleg a Népművészet Mestere, így meghatározó személyiség a népzene világában. Mihalovics Zsolt tőle tanult hegedülni, őt tartja első és legnagyobb mesterének. Ám míg a nagypapa hallás után tanult meg zenélni, neki már arra is volt lehetősége, hogy továbbtanuljon. Nyíregyházán végzett népzene szakon, ahol a nagypapa is tananyag volt.

Kiemelte, hogy a Bogyiszlói Zenekarnak fontos szerepe volt abban, hogy a falu adatközlő helyszínné vált, egymást váltották a településen a népzenegyűjtők, és Bogyiszló az elsők között kapta meg a Tiszta Forrás Település elismerő címet. A falu ennek a csodálatos dallamvilágnak az őrzését, közvetítését jelenti számára, és bárhova mennek a zenésztársaival, cigány muzsikusként a magyar népzenét képviselik. Úgy véli, példát mutatnak ezzel, az pedig hogy tanít is, garancia rá, hogy a hagyományőrzés mellett a jövő generációjának is át tudja adni mindazt, ami számára lényeges.

– Ha én nem lettem volna jövő a nagypapám számára, ma nincs ez a muzsika – mondta ennek kapcsán, hozzátéve, hogy gyermekeinek is igyekezett átadni a zene szeretetét, akik szintén játszanak hangszeren. Sőt, legidősebb fia alkalmanként egy-egy fellépésre is elkíséri a zenekart. A vírushelyzet miatt idén csak kevés meghívásnak tudtak eleget tenni, de Mihalovics Zsolt bízik benne, hogy hamarosan változik a helyzet.

A bogyiszlói cigány nemzetiségi önkormányzat vezetőjeként büszke rá, hogy évek óta működik tanoda a településen. Itt iskolán kívül harminc, többségében hátrányos helyzetű, roma gyermek vesz részt fejlesztésben, tehetséggondozásban, illetve szerveznek számukra programokat.

Borítóképünkön (barla) Mihalovics Zsolt a megyenapi díjátadón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában