bárki használhatja

2020.10.28. 09:30

Újraélesztő készüléket nyert a gyönki gyógyszerész

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Defibrillátorkészülékkel gazdagodott Gyönk, tájékoztatott az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán. A készüléket a Rákóczi utca 87. szám alatti gyógyszertár mögötti lépcsőházában helyezték el, mindenki számára elérhető módon. A defibrillátort szükség esetén bárki használhatja. Gyakorlatilag akár laikus is, a készülék ugyanis félautomata, és magyar nyelvű utasításokkal látja el a használóját.

Jelenleg hazánkban vezető halálozási ok a hirtelen szívhalál. Az azonnali újraélesztés jelentősen megnöveli a túlélés esélyét, az Országos Mentőszolgálat adata szerint hetvenhat százalékkal.

A készüléket elsősorban egy magyar tulajdonban lévő gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatnak, pontosabban annak az „Együtt a helyi közösségekért” címet viselő pályázatának köszönhetik. A pályázatot a társadalmi problémákra érzékeny magyar gyógyszerészek számára írtak ki.

A készülék megnöveli a túlélés esélyét (Illusztráció: Shutterstock)

A város gyógyszerésze nyújtotta be a nyertes pályázatot, neki köszönhetik, hogy rendelkezhetnek defibrillátorral, de a pályázat elkészítéséhez és a megvalósításához kellettek a lelkes gyógyszertári, egészségügyi dolgozók és az újraélesztésben jártasabb helyi mentő szakápoló. Amint a koronavírus-helyzet normalizálódik, a lakosságnak lehetősége lesz a pályázatban beszerzett oktatóbabán az újraélesztést elsajátítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában