A hatóság rendeli el a PCR és antigén gyorstesztet

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A népegészségügy a közelmúltban tájékoztatást adott a megyei háziorvosoknak a koronavírus PCR és antigén gyorsteszt vizsgálat mintavételezéséről, annak eljárásrendjéről. Mint ismertették: mindkettőt a hatóság vagy az egészségügyi szolgáltató rendeli el, és ezekben az esetekben kötelező és térítésmentes, Covid-gyanús beteg vizsgálatánál, egészségügyi, szociális és köznevelési intézményben dolgozó szoros kontaktok nulladik napi vizsgálatánál, szűrésénél.

A PCR-vizsgálatok a következő esetekben kötelezőek és térítésmentesek, beavatkozások előtti szűrésnél, szervtranszplantáció esetén, egészségügyi intézményből szociális intézménybe való átadás előtti vizsgálatnál, otthonából szociális intézetbe való új beköltözés előtti vizsgálatnál járásképtelen betegnél, két szociális intézmény közötti áthelyezés előtti vizsgálatnál.

Negatív eredmény esetén meg kell ismételni a mintavételt a PCR-vizsgálatra. Az antigén gyorsteszt a PCR-vizsgálathoz hasonlóan víruskimutatáson alapul, kimutatja, hogy a mintavétel időpontjában fertőző lehet-e a páciens.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában