A szekszárdi labor koronavírus elleni harca

Immunrendszer-erősítő táplálékkiegészítő készítményeket állított elő Tőzsér Béla. Az ismert szekszárdi kutató mérnök ezzel vesz részt a járvány elleni harcban.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Bioenergetikai mérnök, Európa-mérnök. Szekszárdi laboratóriuma külföldi egyetemisták gyakorlati képzőhelye. Elsősorban a klímavédelemmel és a körforgásos gazdasággal foglalkozik Tőzsér Béla, de most a koronavírus elleni küzdelemre koncentrál.

Immunerősítő táplálék-kiegészítőket kísérletezett ki, melyek nagyüzemi gyártása is megvalósítható az útmutatása alapján.

Nem a semmiből jött az ötlet. A fő alapanyag a mikroalga, aminek szaporításával, felhasználásával – a szennyvíztisztítástól az üvegházhatású gázok lebontásán át a táplálkozásig, üzemanyagig, kozmetikai és gyógyászati alkalmazásokig – már 2006 óta foglalkozik.

– Létrehoztuk a NOCOVID komplexumot – mondja –, melyben a Covid–19 SARS2 vírusvédelem követelményeinek megfelelően elő tudjuk állítani a Covid-alga, valamint a Karantén-alga immunrendszer-erősítő, táplálék-kiegészítő készítményeket, illetve a koronavírusos súlyos betegek lélegeztetőgépeinél használható izotópos oxigént. Továbbá a felületek, helyiségek, személyszállító járművek fertőtlenítésére használatos ózont, és a teljes körű fertőtlenítésnél alkalmazható bioetanol alapú szereket is.

Természetesen szem előtt tartjuk a WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) ajánlásait, és mesterséges intelligencia alkalmazásával garantálni tudjuk a technológiai folyamatok vezérlését. Vannak készítményeink különböző korcsoportoknak és diétázóknak, cukorbetegeknek is.

Az ilyen kutatóknak, mint Tőzsér Béla, nagy segítséget jelent a világháló. Könnyen kapcsolatba léphet a nemzetközi porondon jelen lévő kollégáival. Már többször felkérték Brüsszelben is különböző környezetvédelmi, klímavédelmi projektek kidolgozásában való részvételre vagy szakértői tevékenységre. Most a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében a külképviseletek attaséival folytat megbeszéléseket, vesz részt videokónferenciákon, tájékoztatva az érdeklődőket a Covid-algában és a Karantén-algában rejlő lehetőségekről.

– Kapcsolatban állok a Járványvédelmi és Gazdaságvédelmi Operatív törzzsel is – tájékoztat. – Érdeklődés, elismerés van, csak támogatás nincs egyelőre. Közben felkérést kaptam az EU Bizottság Kis- és Közép Vállalatok Szervezetétől az EU Zöld Megegyezés (Green Deal) fejlesztési programjai kialakításában való szakértői részvételre, a zöld biotechnológiák éghajlatvédelmi alkalmazásához, mely ugyancsak az egészség- és gazdaságvédelmet szolgálja.

A legfontosabb most az lenne, hogy a pandémia ellen harcoljunk, a lakosság védelmét és a gazdaságvédelmet szolgáló mérnöki létesítmények műszaki projektjeit előkészítve. Kicsiben már minden összeállt, és a nagybani gyártás folyamatábrája is kész. Az algakészítmények kiszerelhetők és csomagolhatók lesznek: por, tabletta, kapszula, flakonos vagy kannás folyadék formában. Mindehhez persze a jelentős hazai vagy nemzetközi finanszírozás elengedhetetlen.

Magyarország alganagyhatalom lehet

A 190 országot sújtó pandémia elleni harc fontos eszközei lehetnek az alga alapú immunrendszer-erősítő és táplálék-kiegészítő készítmények. A hazai termál- és ásványvizek ideálisak az algaszaporításra, de mélységi vizek felhasználásával más országokban is megvalósítható a termék-előállítás, és ez által az emberi szervezet felkészítése a koronavírus, illetve az esetleges későbbi mutációk elleni védekezésre.

A fejlesztés alatt álló vakcinák forgalomba kerüléséig mindenképpen, de azt követően is lesz létjogosultságuk a nagy mennyiségben előállított immunerősítőknek, népegészségügyi szempontból. Ezek garantálják majd a lakosság megfelelő egészségi állapotban tartását, a betegség utáni gyors regenerálódást, de a sportolók teljesítőképességének szinten tartását is.

Tőzsér Béla szekszárdi akkreditált laboratóriuma úttörőmunkát végez e téren, másfél évtizede.

Borítóképünkön: Tőzsér Béla és munkatársa, Szabó Bettina a laborban A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában