Terror Bécsben

2020.11.04. 11:30

„Mindenütt katonákat és rendőröket látunk”

A Bécsben élő, lapunk által elért Tolna megyeiek mindegyike megdöbbenéssel és megrendüléssel nyugtázta a hétfő esti terrorcselekményt. A négy halálesetet és legkevesebb tizenhét sérülést okozó merénylet közvetlenül – szerencsére – egyiküket sem érintette, ám a közvetett hatást érzékelik.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött kép

Varga Anita a múlt hét végén utazott vissza Szekszárdról az osztrák fővárosba, ahol egy ismert nemzetközi bank munkatársaként dolgozik.

– Bár a hétfői visszaút lehetőségén is gondolkodtam, végül is – szerencsére – a vasárnap mellett döntöttem – mondta el lapunknak Varga Anita.

– A bank egyébként a belvárosban van, nem messze a terrorcselekmény színhelyétől. Hétfőn otthonról dolgoztam, így tehát a Westbanhoftól három megállónyira található lakásomban semmit sem hallottam a távoli fegyverropogásból és a helikopter járőrözéséből. Mint megtudtam, a viszonylag közelebbi Mariahilfer Straße területén is volt valamilyen bevetés. Kedden az irodában dolgoztam volna, de már hajnalban megkaptam az úgynevezett kríziscsoporttól az értesítést, hogy maradjak otthon.

Egyébként szerdától a vírus miatt mindenképpen átállt volna a bank – lehetőség szerint – a százszázalékos otthoni munkára, a kormány kérésének megfelelően. A belvárosban levő bevásárlóközpontok is zárva voltak kedden. Ezzel együtt tegnap dél körül azért kimerészkedtem a városba, a közeli boltok környékére, ezeken a helyszíneken nem tapasztaltam semmi rendkívülit, sem felvásárlási pánikot, sem más bizonytalanságot. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az osztrákok ne lennének megdöbbenve, hiszen nagyon sokan azt gondolták, hogy legalább Bécs mentes marad a merényletektől. Az osztrák fővárosban egyébként rengeteg külföldi él, az utcákon sétálva ez egyből szembetűnő. A járvány mindenkit érint, így őket is sújtja, egyre többen vesztik el a munkájukat, és ez nagyon rossz hatással van az általános közérzetre is.

Hadi Emese tíz napja költözött az osztrák fővárosba, jelenleg egy kávézóban dolgozik. A terrorcselekmény idején éppen egyik barátnőjével metrón utazott közös bérlakásuk felé.

– Nem lakunk messze a merénylet helyszínétől, metróval mintegy tizenöt-húsz percre – számolt utána. – Hallottuk a szirénát, de őszintén szólva, nem kaptuk fel a fejünket. Hiszen egy világvárosban élünk, itt mindig van valami. Azután a telefonomra egyre több különös kérdés érkezett, ismerőseim kérdezték, hogy jól vagyok-e? Azonnal felmentem a világhálóra, és ott olvastam el, hogy mi történt. Ijesztő, mivel pár napja pont ezen a téren voltunk. Olvastuk a felhívásokat, például azt, hogy mindenki lehetőleg maradjon otthon, mert csak egy elkövetőt kaptak el. Folyamatosan figyeljük a híreket, a lakást sem hagytuk el, míg újból be nem népesültek az utcák. A merénylet helyszínén nem áll meg a metró, bárhova megyünk, mindenütt katonákat és rendőröket látunk.

Borítóképünkön Hadi Emese Bécsben, a kihalt Thaliastraßén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában