hétértékelő

2020.11.30. 17:30

Szekszárdon enyhül a vírus szorítása

Hétértékelőt tartott Ács Rezső. A polgármester a koronavírus okozta járvány szekszárdi alakulásáról beszélt.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Szomorú bejelentéssel kezdte az elmúlt hetet összegző sajtótájékoztatóját Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. A hét végén elhunyt a Wosinsky Mór Megyei Múzeum egy hónappal ezelőtt nyugdíjba vonult igazgatóhelyettese, dr Gaál Zsuzsanna történész főmuzeológus, aki három cikluson át képviselője volt a szekszárdi közgyűlésnek, és mint alpolgármester, a humán szférát, s a civil szervezeteket felügyelte. Szekszárd város önkormányzata dr. Gál Zsuzsannát saját halottjának tekinti.

Ezt követően a koronavírus okozta járvány szekszárdi alakulásáról beszélt a polgármester. Elmondta, a két hete hozott korlátozó intézkedések hatékonynak bizonyultak, csökkent a megyében és a városban is az új fertőzések száma, majdnem felére esett vissza a kórházi ápolásban részesülő, napi szinten megbetegedőké is.

Tart még a szociális és az oktatási intézményekben a szűrés, 35 bölcsődei dolgozó közül egy lett pozitív, az óvodákban 229 közül pedig kevesebb, mint tíz. A város iskoláiban az elmúlt héten 14 osztály tanulói voltak karanténban, de ezen a héten már ők is újra iskolába járhatnak.

Korábban Szekszárdon a szennyvízben is jelentős mennyiségben volt koronavírus, az azonban folyamatosan csökkent, s így – mondta Ács Rezső – Szekszárdon már nem is kell ilyen vizsgálatot végezni. Egyre inkább nő a remény, hogy karácsonyt nem kell majd a legszigorúbb feltételek mellett ünnepelni.

Az önkormányzati munkával kapcsolatban a polgármester az elmúlt héten elkészítette egy költségvetési, egy egészségügyi és egy önkormányzati rendelet módosítását, közgyűlési hatáskörben 15 döntést hozott. Minden esetben kikérte a közgyűlés bizottságainak véleményét, javaslatait, s azok figyelembevételével döntött.

Múlt kedden, a leendő kivitelezőkkel közösen, helyszíni bejárás volt az építendő tudásközpontnál, s hamarosan elkezdődik a megyei levéltárnak és a megyei könyvtárnak is otthont adó központ építése. Az építők pályázatait december 4-ig várják. Emellett dolgoznak azon is, hogy a majdani épület szomszédságában lévő vendéglátó szakközépiskola épületét is felújítsák. Erre a kormány biztosítja a pénzt, s lehetővé válik, hogy a majdnem félezer diák a most használt E épületből visszaköltözhessen eredeti iskolájába.

Beszámolt Ács Rezső arról is, hogy a múlt héten 260 boboz C és D vitamint, ugyanannyi Béres cseppet, valamint tetemes mennyiségű almát ajándékoztak a Mérey utcai szociális otthonok lakóinak. A közelgő ünnep kapcsán pedig elmondta, a héten indult a szokásos karácsonyi akció, amelynek során a város 62 évesnél idősebb lakosai valamennyien kaphatnak bő kétezer forint értékű csomagot. Ehhez az érintetteknek telefonon vagy interneten regisztrálni kell magukat, s a csomagokat lakásukon vehetik át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában