Támadásban a vírus, egyelőre nyerésre áll

Nagy körzet és heti 32-40 óra ügyelet eseményeit osztom meg az olvasóval, írta naplójában dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos. November első hetében egy hét alatt több pozitív teszteredmény született a városban, mint tavasszal kilencven nap alatt a megyében.

Mauthner Ilona

2020.05.13 Bátaszék, Kovács Klári bátaszéki háziorvos portré. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A rendelőben naponta találkoztam legalább egy koronavírusos beteggel. Telefonon négy-öt koronavírusos megkeresés érkezik minden nap, mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos, aki naplót vezet a munkájáról a járvány kezdete óta.

– A megkért tesztek nyolcvan százaléka pozitív, ők mind tünetes betegek. Aztán olyan tesztelésünk is volt, ahol a családtagok pozitív PCR-lelete és a páciens típusos tünetei ellenére nem csíptük nyakon a vírust. Ez biztosan álnegatív teszteredmény. Neki 48 óra múlva ismétlés következett, és lám, az a PCR pozitív lett. Változatlanul a láz és az ingerköhögés a vezető tünet, a szaglásvesztés és ízérzés elvesztése csak a páciensek egy részének volt.

Két középkorú páciensem tüdőgyulladás miatt járványkórházban van. A leletek alapján az állapotuk javul. Családjukkal együtt nagyon várom őket haza. Az előző héten már sajnos veszítettünk el lélegeztetésre szoruló beteget. Nyugodjon békében! Ha nincs világjárvány, akkor még élhetett volna tizenöt-húsz évet.

– Nálunk most tart ott a járvány, hogy a vírustagadók sorra visszakoznak, és beérik „a nagyobb a füstje, mint a lángja” mondattal. Cseppet sem bántam volna, ha nincsenek megrázó események, és a végén rajtam, a fontoskodó doktoron nevetett volna a világ. A héten többen szerettek volna összeesküvés-elméletekről meggyőzni. Döbbenet, hogy egyesek még mindig ezen rágódnak, miközben mások a környezetükben élet-halál harcot vívnak a levegőért. Nekem és a kollégák többségének a járvány szemléletbeli ügy, eldőlt kérdés, hogy létrejöttében nincs szerepe öszszeesküvésnek. A vírus itt van köztünk. A vírus terjesztői és a járvány fenntartói, mi, emberek vagyunk.

– A héten abnormálisan sok övsömört láttam. A nyavalya párosával fordul elő, ha van egy szívinfarktus, rövidesen kettő lesz belőle. Három övsömörös jelent meg nálam. A harmadikban az övsömörhöz koronavírus-fertőzés is társult. Járványkórházba utaltam mentővel. A PCR-gyorstesztje a rendelőben elkészült, pillanatok alatt készen volt a vizsgálat. Szegény asszony vacakul volt, szederjes volt a bőre, az immunrendszert kihasználta a herpeszvírus, így lett második fertőzése az övsömör. A háziorvosi alapellátás, elsősorban nem a koronavírusos betegekről szól, de sajnos a járvány leköti az időnket és erőnk jelentős részét. A kapacitásunk tovább nem bővíthető.

Csak az tud segítséget kérni, kapni és elfogadni, aki felismeri, megérti és elfogadja a helyzetét. Meggyógyítani csak azt a pácienst lehet, aki tudja, hogy beteg. A betegség nem szégyen, nem bélyeg, még akkor sem, ha átmenetileg úgy érezzük. A betegség nem ment fel a kötelességeink alól. Felnagyítani és mögé bújni sem érdemes, mert csak elodázzuk a problémánk orvoslását.

Az orvos is ember, éjszaka aludnia kell

Kérve kérek mindenkit, hogy használják a józan ítélőképességüket! Szomorúan hallottam, hogy volt a héten olyan tüszős mandulagyulladásos beteg, aki azért nem kért tőlem segítséget, mert félt, hogy Covid-tesztet kérek, és karanténba kerül. Szerencsére az asszisztensemmel jó kapcsolatban van. A rossz gondolat csak az ő fejében született meg. A covidos karantén pedig erkölcsi és jogi kérdés egyszerre. A járványban is használunk antibiotikumot, és a mandulagyulladást nem szoktam elnézni. Próbáljanak meg a lázasak telefonon elérni. Elárulom, este 9-ig minden telefont felveszek, vagy visszahívom. A telefont utána elnémítom, mert a Covid-hisztéria éjfél körül tombol a fejekben, és ezekkel a telefonálókkal alvás időben nem tudok foglalkozni. Őket másnap kora reggel szoktam visszahívni. Az orvos is ember, vannak szükségletei.

Borítóképen dr. Kovács Klára

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában