Erősember Zsolti

2020.12.06. 20:00

Bölcskén találta meg a helyét a nemzetközi hírű erősember

„Erősember Zsolti” – sokan így mentik el telefonjuk névjegyzékébe a bölcskei Molnár Zsoltot, aki egy igazán különleges sportot űz, méghozzá sikereit illetően egyedüliként a megyében. A 40 éves nehézgépkezelő tizennyolc éve telepedett le a Duna melletti faluba, ahol családot alapított, és egy igazán erős közösséget épített maga köré.

Tóth Róbert

Fotó: Makovics Kornél

– Minden 1996-ban kezdődött – emlékezett vissza Molnár Zsolt. Ugyanis akkor fektették a gázvezetékeket Bölcskén, a munkának ő is részese volt – mondhatjuk úgy is, munkaügyben érkezett a megyébe. Az eredetileg dömsödi származású fiatalembernek annyira megtetszett a falu, hogy két évig folyamatosan visszatért, aztán ’98-ban végleg megállapodott. Nemcsak a falut választotta élete további helyszínéül, hanem feleséget is Bölcskén talált magának. Ma már két gyermek boldog édesapja: fia 17, lánya pedig 14 éves.

Egy-egy falu hírnevét a tiszteletre méltó, elismert személyiségek is megalapozhatják. S ahogy a környéken szokás mondani: „Madocsának ott van Böde Dani, Bölcskének pedig Molnár Zsolt. De Bölcske mindig erősebb.” ­Legalábbis a szó legelemibb értelmében. Ugyanis Molnár Zsolt Tolna megye egyetlen olyan embere, aki az erősportok terén nem csupán hazai, hanem nemzetközi sikereket is magáénak tudhat. Számos verseny győztese, különböző címek birtokosa és megvédője, rekorder… De hogy miként kezdődött az egész, Zsolti arról is mesélt.

– Tizennégy éves korom óta foglalkozom az erőssportokkal, ami valószínűleg a küzdősportokhoz való kötődésemből ered – mondta. A bokszolás, K1-ezés, sőt, az MMA is porondon volt egy darabig az életében. Aztán egyszerűen eldöntötte, hogy a súlymozgatással folytatja tovább, hiszen a tárgyak emelésében tud kiteljesedni igazán. És milyen igaz, elég csak az eredményeket lajstromolni. De nézzük, hogyan kezdődött!

A „Magyarország Legerősebb Faluja” verseny immár évtizedes múltra tekint vissza, és Bölcske az egyetlen olyan Tolna megyei falu, amely folyamatosan megméretteti magát ezen. Persze az ilyen kihívásokat kemény felkészülés előzi meg, így a bölcskeiek elszánt csapata edzéseket tart. Zsolti is így csatlakozott a kollektívához, növelve a helyiek reménységét a szebb eredményekre. 10 éve már, hogy ő vette át a csapat vezetését, s azóta folyamatosan dobogós helyeket szereznek. Volt úgy is, hogy Bölcske szolgált a verseny helyszínéül. A faluba érkező versenyzőkkel szoros barátságok alakultak ki, ami ahhoz vezetett, hogy Zsoltit egyéni versenyzésre biztatták. Ekkor következtek csak igazán a sikerek.

– Amatőr versenyekkel kezdtem, s azokat rendre megnyertem, utána visszamentem megvédeni a címemet. Aztán profivá váltam – mesélte az erős­ember. Ami a sikereket illeti, 2017-ben kiérdemelte az ország második legerősebb embere címet, sziklanyomó világkupát nyert két alkalommal, és országos csúcsot tart bödöncipelésben. Sziklanyomás, bödöncipelés – bár érdekesen hangzanak, annál komolyabb és megpróbáltatóbb feladatokat rejtenek. Zsolti egészen pontosan egy 170 kilogrammos sziklát vitt 50 méteren keresztül, megdöntve a korábbi 46 méteres világcsúcsot. A bödöncipelés ugyancsak összetett manővernek számít, aminek országos csúcstartójává vált a bölcskei erősember, aki 22 másodperc alatt tesz fel egy 110, egy 120 és egy 140 kilós bödönt egy 60 centis emelvényre egymás után, 8 méter cipelést követően.

– Hollandiában, Olaszországban, Norvégiában is jártam csapatversenyen és egyéniben egyaránt – sorolta külföldi állomásait Molnár Zsolt, aki egyik helyről sem tért vissza üres kézzel.

De nem kell messzire sem menni, hiszen akad megmérettetés határokon belül is. Például egy országos kamionhúzó verseny – amit Zsolti „masters”, azaz idősebb kategóriában is megnyert – vagy egy többállomásos kihívás, ahol többek között rönkemelés és súlycipelés a versenyszám. Balatonlellén például egy rendhagyó versenyt nyert meg, hiszen a strand vizében kellett végrehajtani a kőgolyós, hordós vagy bödönös kihívásokat.

A sportág szépségét mutatja az is, hogy a képességeiket tekintve némileg különc versenyzők között valódi barátságok alakulnak ki. Sokszor együtt készülnek fel a versenyekre, biztatják, segítik egymást, és egyik-másik győzelmével motiváció ébred a további kihívások legyűrésére. Az embert próbáló feladatok azonban tartogatnak meglepetéseket, mondhatjuk úgy is: mellékhatásokat.

– Váll- és combsérülésem volt, de ezeken kívül nemigen járok orvoshoz – mondta derűsen Molnár Zsolt. A sportoló erős szervezete sokat bír, de a jelenlegi helyzetben óvatosan viszonyul a csapatos edzésekhez. Egyénileg azonban folyamatosan pallérozza magát, igaz, hogy nem konditeremben, hanem saját termében, speciális eszközökkel. Egyébként is, mint kiderült, ebben a sportban sajátos kellékekre van szükség, amiket Zsolti saját kezűleg gyártott le magának. Heti három edzéssel tartja magát formában, alkalmanként másfél–két órás időtartamban.

Étel-ital és disznóvágások, de a közösségi szolgálat is belefér

Természetesen az energiabevitel is lényeges kérdés. – Fontos számomra a táplálkozás, már csak azért is, mert szeretem a hasamat, de egyáltalán nem válogatok. Azokat az ételeket készítem főként, amiket anno édesanyám is főzött – mondta Bölcske erősembere. Zsolti a barátait szívesen vendégül látja, s mint mesélte, a téli szezonban a disznóvágások is ugyanilyen közösségi programok. Az erősember ugyanis szívesen böllérkedik; 15-16 disznóvágást is megcsinál egy szezonban. Ahogy fogalmazott: „a lefogástól kezdve, a szúráson át a feldolgozásig mindent.”

Nemcsak a sportra, családra, barátokra vagy éppen a böllérmesterségre, hanem a közösségi szolgálatra is jut ideje. Hiszen Molnár Zsolt Bölcske önkormányzati képviselője is. A helyhatósági választásokon a falu biztatására és a tenni akarás miatt indult, méghozzá sikeresen. A falubeliek ugyanis tisztelik, elismerik, fiatalok és idősek egyaránt. A bizalmat pedig úgy hálálja meg, hogy többek között a sportélet fejlesztéséért dolgozik.

Borítóképen Molnár Zsolt egy „kisebb” kőgolyóval a vállán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában