nekrológ

2020.12.02. 07:00

Maradandót alkotott munkában és közéletben

Gyászol a szekszárdi önkormányzat, gyászol a Wosinsky Mór Megyei Múzeum. Szombaton még terveket szőtt, vasárnapra átköltözött az égi múzeumba dr. Gaál Zsuzsanna, a megyei múzeum éppen egy hónappal korábban nyugdíjba vonult igazgatóhelyettese.

Szepesi László

20200908 Szekszárd Riport: Gaál Zsuzsanna régész. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolni Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Dr. Gaál Zsuzsanna Szekszárdon született 1957-ben, itt járt általános és középiskolába is, majd Pécsen szerzett történelem és orosz szakon főiskolai diplomát, ezt később Budapesten, az ELTE-n egészítette ki történelem és numizmatikus szakkal.

A megyei múzeumban 1979-től dolgozott történészként, s 16 éven át volt annak igazgatóhelyettese. Elsősorban Tolna megye és Szekszárd 19–20. századi történelme, a dualizmus időszaka állt érdeklődésének középpontjában. Publikációt is ebben a témakörben írta. Az utóbbi időben főleg a XIX. századi női sorsok foglalkoztatták. 1984-ben doktorált, 2008-ban pedig Phd. disszertációját is megvédte. Ez könyv formájában A dzsentri születése címmel jelent meg 2009-ben. Nevéhez köthető a megyei múzeum számos sikeres kiállítása, például a Megelevenedett képek, az Örökségünk, a Levelek a frontról, a Szekszárd a két világháború között.

Idén november elsejével nyugdíjba vonult, s mindössze egy hónapon át volt nyugdíjas.

Az évtizedek során nemcsak mint történész alkotott maradandót, hanem másfél évtizeden át Szekszárdért, a városért is dolgozott. Édesapjának, dr. Vadas Ferencnek a halálát követően annak körzetében választották meg a városi közgyűlés képviselőjének, majd ugyanabban a körzetben újra képviselő lett több cikluson át, 2002 és 2006 között pedig mint alpolgármester a város kulturális fejlődéséért dolgozott. Neki is köszönhető, hogy Mészöly Miklós hagyatéka Szekszárdra került, és hogy 2005-ben az Irodalom Háza megnyitotta kapuit.

dr. Gaál Zsuzsanna Fotó: Mártonfai Dénes

Szakmai alapokon álló józan értékítélete, szociális érzékenysége, derűs lénye nagyon hiányzik és nagyon fog hiányozni, vallják mind a város vezetői, mind a múzeumban dolgozók.

Dr. Gaál Zsuzsannát Szekszárd Megyei Jogú Város és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum saját halottjának tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában